Što treba poduzeti kako bi trčali maraton ispod 2 sata?

svjetski-rekord-maraton
svjetski rekord maraton

Milja za 4 minute, Tony Hawkov okret za 900 stupnjeva, rekordni rezultati Bebe Rutha… Sve nabrojano smatrano je nemogućim, dok jednog dana izuzetni sportaši svjetsku javnost nisu uvjerili u suprotno. Čeka li nas sličan podvig i u maratonu? Mogu li najbolji atletičari današnjice probiti barijeru od dva sata?

Znanstvenici i inženjeri iz skupine nazvane Sub2 rade na ostvarenju ovog cilja već nekoliko godina. Posljednjih mjeseci, veliki proizvođači trkačke opreme kao što su Nike i Adidas, obznanili su kako i oni pokreću projekte s ciljem rušenja ‘nedohvatljive’ granice. Ipak, istrčati 42 kilometra za manje od 120 minuta i dalje ostaje nedosanjani san.

Što treba poduzeti kako bi sportaši mogli trčati maraton ispod dva sata? Znanstveni časopis Science intervjuirao je stručnjake za maraton kako bi saznali zašto je ovaj izazov tako težak i jesmo li doista korak bliže jednom od najvećih sportskih poduhvata.

Koliko moramo biti brži

Kenijac Dennis Kimetto drži aktualni svjetski rekord u maratonu s vremenom 2:02:57. Odmah iza njega nalaze se Kenenisa Bekele i Eliud Kipchoge koji imaju rezultate ispod 2:03:10. Skinuti 3 minute od nevjerojatno impresivnih rezultata je ugrubo 2.5% poboljšanje.

Iako se ovo možda ne čini astronomski velikom razlikom za prosječnog trkača, Ross Tucker, sportski znanstvenik sa Sveučilišta u Cape Townu, ističe kako značajnom poboljšanju. „Opseg poboljšanja od 2.5% na razini elitnih trkača apsolutno je ogroman.“

Kako bi postali brži, trkači moraju postati snažniji, učinkovitiji ili staza mora biti lakša.

Dennis Kimetto svjetski rekord u maratonu

Dennis Kimetto postavio je svjetski rekord u maratonu na stazi u Berlinu 2014. godine.

Kako ojačati trkače?

Glavna mjera snage trkača je VO2 max: maksimalni volumen kisika po jedinici tjelesne mase koji sportaš može koristiti u minuti. Vrhunski maratonci koriste oko 80% maksimuma tokom trke. Prosječan čovjek može povećati svoj VO2 max treniranjem visokim intenzitetom tokom dužih vremenskih razdoblja, ali maksimalna granica VO2 max-a determinirana je primarno genetikom i nije moguće učiniti mnogo toga bez uporabe nedozvoljenih sredstava.

Krvni doping, posebno s eritropoetinom, može povećati VO2 max umjetno povisujući razinu hemoglobina. Međutim, prema propisima doping kontrole, ovakva praksa nije dozvoljena.

To znači da bi trkači svoju mogućnost napretka trebali potražiti u vlastitoj učinkovitosti.

rekordi u maratonu

Svjetski rekordi u maratonu za muškarce i žene od 1908. do danas

 

Kako trkače učiniti učinkovitijima?

Trčanje je prepuno nesavršenosti. Samo 45% snage koju generiramo nogama gura nas prema naprijed, ostatak energije nestaje kada naša noga udari u tlo. Jedan način na koji možemo poboljšati efikasnost trkača je preusmjerivanje izgubljene energije. Ovo je možda moguće postići s novom vrstom obuće koja bi riješila dio nedostataka. „Nike je nedavno prijavio patent za korištenje opruga u svojim tenisicama,“ govori Tucker.

Na ovogodišnjem maratonu u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bekela je trčao u novim Nike tenisicama koje još nisu na tržištu. Na žalost, Bekele je pao u ranoj fazi trke i nije završio maraton.

Prošlog petka, Adidas je predstavio nove tenisice –  the Adizero Sub2 – koje se ne oslanjaju na opruge nego koriste posebnu vrstu pjene koja je 1% efikasnija od njihove druge obuće. Ova „Boost“ tehnologija koristi se već nekoliko godina, ali Sub2 tenisica je 150 grama lakša, što u Adidasu smatraju dovoljnim za 1% poboljšanja.

adidas sub2 tenisice

Nove Adidas sub2 tenisice na tržištu su dostupne od 24.2.2017.

U tim tenisicama Kenijac Wilson Kipsang osvojio je prvo mjesto na Tokijskom maratonu prošloga vikenda te postavio rekord za najbrže istrčan maraton na području Japana. Ipak, nedostalo mu je oko 4 minute da probije granicu od 2 sata.

Peter Weyand, biokemičar iz grupe Sub2, ne vjeruje kako će tenisice s oprugama biti rješenje za rušenje barijere. „Postoji duga povijest pokušaja korištenja opruga u tenisicama koja je imala minimalne ili nikakve korisne učinke na rezultate u konačnici.“

Umjesto samog poboljšanja tehnologije izrade tenisica, Sub2 projekt fokusira se na psihološke performanse trkača. Yannis Pitsiladis, član Sub2 projekta i znanstvenik sa Sveučilišta Brighton, vjeruje kako postoji mnogo prostora za napredak u optimizaciji trčanja. Mnogi vrhunski trkači iz istočne Afrike potpuno zanemaruju tehnologiju te je njihova prehrana daleko od idealne za takvu vrstu trkača.  Također ističe kako je optimalna hidratacija često zapostavljena te kako je potrebno mnoštvo malih pomaka kako bi došli do ostvarenja cilja.

Kako učiniti stazu lakšom?

Neprestani spust uz idealne vremenske uvjete –  po mogućnosti s vjetrom u leđa – možda bi bio dovoljan za ostvarenje cilja. Trčanje ispod morske razine također pomaže budući da se koncentracija kisika povećava kako dolazi do smanjenja nadmorske visine. Disanje je samim time mnogo učinkovitije.

Osoba zadužena za određivanje tempa mogla bi trčati dio staze u zadanom tempu te usput pomoći trkaču u savladavanju otpora zraka.  „Sve to moglo bi dovesti do 1 ili 2% boljih rezultata,“ ističe Tucker.

Problem s ovom taktikom je taj što bi IAAF (International Association of Athletics Federations) mogao poništiti rezultate na takvoj stazi. U nastojanjima da obore čuveni rekord Nike je obznanio kako neće inzistirati da dobije odobrenja od atletskih institucija. Tucker i grupa Sub2 zbog toga vjeruju kako će Nike pokušati manipulirati stazom i vremenskim uvjetima.

Update:

Na dan objave ovog članka došlo je do prvog službenog testa Nikeovog Breaking2 tima te do novih informacija vezanih za pokušaj rušenja rekorda.

Nike je predstavio Nike Zoom Vaporfly Elite, tenisice koje će nositi maratonci u pokušaju obaranja rekorda. Za svakog atletičara napravljen je model po mjeri. Tenisice odlikuje aerodinamični i uski oblik. Riječ je o izuzetno laganoj obući  koja je s gornje strane napravljena od Nike-ovog proslavljenog flyknit materijala, dok kod prednjeg dijela stopala dolazi do velikog širenja tenisice u odnosu na stražnji dio. Tim proširenjem nastoje se eliminirati male nestabilnosti do kojih dolazi kod drugih modela.

Otpor vjetra tim želi minimizirati formiranjem dijamantnog oblika oko trkača koji će pokušati oboriti rekord. Svi oni trčati u Monzi, na stazi Formule 1, krugove dužine 2400 metara.

Prilikom službenog testiranja trkači su istrčali 21 kilometar (dužina polumaratona) i ostvarili vremena:

Eliud Kipchoge –  59:17

Lelisa Desisa – 59:41

Zersenay Tadese – 62:55

Postavlja se pitanje, mogu li Kipchoge i Desisa izdržati takav tempo (21,1 km/h) na dvostruko dužoj udaljenosti?

Nikeov tema za rušenje rekorda sastoji se od trkača: Eliud Kipchoge (Kenija), Lelisa Desisa (Etiopija) i Zersenay Tadese (Eritrea)

Nikeov tema za rušenje rekorda sastoji se od trkača: Eliud Kipchoge (Kenija), Lelisa Desisa (Etiopija) i Zersenay Tadese (Eritrea)

Je li riječ o ostvarivom cilju u bliskoj budućnosti?

Poboljšanja od 2% u elitnom sportu nisu nemoguća. Usain Bolt je oborio svjetski rekord na 100 m te pri tomu učinio 1.7 postotno poboljšanje rezultata (s 9.74 sekundi na 9.58). Slična poboljšanja u maratonu su već viđena. U proteklih 15 godina, svjetski rekord u maratonu pao je za 2 minute.

Pitsiladis je optimističan. Ako sve prođe prema planu i ako njegov tim osigura dovoljno sredstava za rad, on vjeruje da bi probijanje začarane granice moglo biti učinjeno do 2020. bez pretjeranog oslanjanja na tehnologiju ili neku od navedenih manipulacija.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...