Što su crvotočine?

Što su crvotočine?

Crvotočina je teorijski prolazak kroz prostor-vrijeme koji bi mogao stvoriti prečac za duga putovanja preko svemira. Crvotočine su predviđene općom teorijom relativnosti, ali treba imati na umu da crvotočine donose sa sobom opasnost od iznenadnoga kolapsa, visoke radijacije i opasnost  doticaja s egzotičnim tvarima.

TEORIJA CRVOTOČINE

Fizičari Albet Einstein i Nathan Rosen koristili su opću teoriju relativnosti kako bi predložili postojanje svojevrsnih mostova za putovanje kroz prostor-vrijeme. Te staze, nazvane Einstein-Rosen mostovima ili crvotočine, spajaju dvije različite točke u prostor-vremenu. Pri tome teoretski stvaraju prečac koji bi mogao smanjiti vrijeme putovanja i udaljenost.

Crvotočine se sastoje od dvaju u ulaz/izlaza, koji su najvjerojatnije loptastoga oblika, i mosta koji ih povezuje. Most bi mogao povezivati izravno dvije točke, ali postoji mogućnost da uvijanjem most  koristi dužu rutu. Einsteinova opća teorija relativnosti matematički predviđa postojanje crvotočina, ali niti jedna crvotočina još nije pronađena.

Određena rješenja opće relativnosti omogućuju postojanje crvotočina gdje je svaki ulaz/izlaz zapravo crna rupa. Kakogod, prirodno nastala crna rupa formirana od kolapsa umiruće zvijezde sama ne može stvoriti crvotočinu.

KROZ CRVOTOČINU

Znanstvena fantastika prepuna je priča o putovanjima kroz crvotočine, ali realnost takvoga putovanja je mnogo kompliciranija.

Prvi problem je veličina. Predviđene veličine prvobitnih crvotočina mikroskopskih su razmjera (10–33 centimetara). Kakogod, dokle god se svemir širi postoji mogućnost da su se i crvotočine šire zajedno s njim.

Sljedeći problem proizlazi iz stabilnosti. Previđene Einstein-Rosen crvotočine bile bi beskorisne za putovanja jer bi do kolapsa došlo prebrzo, ali posljednja istraživanja otkrivaju kako crvotočine koje sadrže ‘egzotične’ tvari mogu ostati  otvorene i nepromijenjene dugo vremena.

Egzotična materija, koju ne smijemo poistovjetiti s crnom materijom ili antimaterijom, sadrži negativno energetsku zbijenost i veliki negativni pritisak. Takva materija je jedino viđena kod određenih bezračnih prostora koji su dio teorije kvantnih polja.

Ukoliko crvotočina sadrži dovoljno egzotične materije, bilo da je prirodno nastala ili naknadno dodana, ona se teoretski može koristiti kao metoda slanja informacija putnicima kroz vrijeme.

Crvotočine možda ne spajaju samo dva različita područja unutar svemira, moguće je da one povezuju dva potpuno različita svemira. Slično tomu, neki znanstvenici pretpostavljaju da ukoliko se jedan ulaz/izlaz pomakne na specifičan način, da bi taj pomak mogao omogućiti putovanje kroz vrijeme. Unatoč tomu, britanski fizičar Stephan Hawking pretpostavlja kako takvo korištenja crvotočina nije moguće.

article-1269288-095FBC16000005DC-551_634x447_popup

Izvor slike: Dailymail, How to build a time machine

Iako dodavanje egzotične materije možda može stabilizirati crvotočine do točke koja putnicima omogućila siguran put, još uvijek postoji mogućnost da dodavanje ‘uobičajene’  materije može biti dovoljno da destabilizira portal.

Današnja tehnologija još uvijek ne može stabilizirati crvotočine, čak i kad bi ih pronašli. Usprkos tomu, znanstvenici nastavljaju istraživati koncept kao metodu putovanja kroz svemir uz nadu da će tehnologija jednoga dana moći iskoristiti zamišljene koncepte.

Izvori/dodatno gledanje:

Nola Taylor Redd, space.com –Wormholes

Dr. Michio KakuA Bridge Connecting Our Universes (2:45)

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...