Stop trovanju! Slavonski Brod – grad s najviše oboljele djece

17.04.2016. Slavonski Brod - Vise stotina Brodjana ponovno prosvjedovalo zbog neprekidnog oneciscenja zraka iz bosanskobrodske rafinerije. Prosvjed je organiziran pod nazivom Brodjani dosta je! Cuje li nas itko??? Trazimo cist zrak. Stop trovanju. Stop bolestima. Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Slavonski Brod je grad s najviše oboljele djece po glavi stanovnika. Mnogi uzrok traže u onečišćenom zraku koji se širi gradom iz rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu. Građani Slavonskoga Broda spremaju novi prosvjed u nadi da bi ovoga puta politički vrh mogao ozbiljno shvatiti njihove probleme.

Kvaliteta zraka u gradu Slavonskom Brodu je najgora u Hrvatskoj, a posljednjih 20 dana situacija se još više pogoršala. Granične vrijednosti otrovnih tvari davno su prijeđene dok se gradom širi nesnosni smrad.

Više od dozvoljenog je sumporovog dioksida, benzena, ali i opasnih PM 2.5 lebdećih čestica.

Lebdeće čestice PM 2.5 su one čestice od 2.5 mikrona koje ulaze duboko u pluća te tu i ostaju trajno. Utječu negativno na disanje i krvotok te mogu izazvati karcinom.

Rafinerija u Bosanskom Brodu proizvodi nekoliko vrsta goriva, ali i sumpor. Ipak, u rafineriji ne vide ništa sporno niti preuzimaju bilo kakvu odgovornost.

Lokalnom stanovništvu Bosanskog Broda rafinerija znači profit i zapošljavanje, stoga mještani Slavonskog Broda ne traže zatvaranje rafinerije već plinofikaciju u kojoj mora sudjelovati i Hrvatska.

Svi protekli pokušaji suradnje su izostali te Brođani najavljuju prosvjed koji će se održati 24.11.2016.

Zahtjevi Brođana:

  • Vlada RH treba poslati predstavnike u Slavonski Brod kako bi započeli razgovore o ovom problemu
  • Hitno treba početi razgovarati o koracima i terminima modernizacije rafinerije

slavonski brod zrak

Izvor informacije: RTL

Izvor slike: Matilda Müller

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...