Svemir se širi brže nego što smo mislili

širenje svemira
širenje svemira

Ova slika pokazuje tri koraka koja su astronomi koristili kako bi odredili brzinu širenja svemira. Novim sustavom mjerenja mogućnost pogreške smanjuje se na 2,4 posto.

Astronomi koji rade s Hubbleovim teleskopom otkrili su da se svemir širi 5-9% brže nego što su očekivali.

Iako je riječ o dobro dokumentiranom fenomenu, širenje svemira još uvijek ne prestaje zbunjivati znanstvenike.  Danas znamo kako se cijeli svemir kreće. Svaka tvar u njemu u stanju je kretanja, a kako smo u novom istraživanju saznali,  te kretnje su brže nego što su znanstvenici predvidjeli.

U teoriji, mogli bismo izmjeriti širenje svemira uz pomoć standardnog ravnala. Uz pomoć imaginarnog ravnala mogli bismo mjeriti udaljenost između dvije kozmološki udaljene točke, potom čekati određeno vrijeme, a zatim ponovno mjeriti udaljenost.

U praksi, nikada nećemo imati slično ravnalo. Dakle, astronomi su primorani koristiti druge neizravne metode, koje naravno, dolaze s određenim stupnjem pogreške. Takva je pogreška, iznenađujuće, značajno ispravljena ovaj put.

“Ovaj iznenađujući nalaz može biti važan dokaz za razumijevanje onih tajanstvenih dijelova svemira koji čine 95 posto svega, a ne emitiraju svjetlost (op.a. poput tamne energije i tamne materije)”, rekao je voditelj istraživanja i dobitnik Nobelove nagrade Adam Riess sa Sveučilišta John Hopkins.

On i njegov tim obavili su nova mjerenja i uspjeli smanjiti stupanj nesigurnost na samo 2,4 posto. Mjerili su oko 2400 Cepheid zvijezda (zvijezda koje radijalno pulsiraju) u 19 galaksija te usporedili promatrane svjetline zvijezda.

Cepheid zvijezde pulsiraju po stopama koje odgovaraju njihovom sjaju. Taj sjaj možemo usporediti s njihovom prividnom svjetlinom koju vidimo sa Zemlje i tako točno utvrditi željenu udaljenost.

Nova konstantna vrijednost iznosi 73,2 kilometara u sekundi po megaparseku. Jedan megaparsek jednak je 3,26 milijuna svjetlosnih godina, što znači da će se udaljenost između svemirskih objekata udvostručiti u sljedećih 9,8 milijardi godina.

Još uvijek ne znamo što je uzrok početne pogreške, ali jedan od mogućih krivaca je tamna energija, za koju već znamo kako ubrzava svemir.

Drugo moguće objašnjenje je neočekivana karakteristika tamne tvari. Tamna materija je okosnica svemira na kojoj su nastale galaksije koje i danas vidimo.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...