„Svi vi ste sada izgubili nevinost… U fizici“

“Svi vi ste sada izgubili nevinost… U fizici”

Walter Lewin nije uobičajen profesor. Legendarni profesor preko 40 godina oduševljava studente prestižnog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology) svojim zanimljivim i osebujnim predavanjima. Razvojem Interneta njegova predavanja postala su poznata diljem svijeta, a milijuni gledatelja upravo uz pomoć njega ulaze u zanimljiv svijet fizike.

Zakon o očuvanju energije objašnjava riskirajući svoj život, na djelovanje gravitacije ukazuje mjereći studenta u horizontalnom i vertikalnom položaju, a loše profesore naziva kriminalcima.

Loši profesori su kriminalci! Oni su propustili zlatnu šansu i fiziku predstavili kao glupu i dosadnu. Ljudi počnu mrziti fiziku i to ostane s njima čitavog života. Čak kažu da je fizika teška, što definitivno nije istina. Mi imamo obvezu objasniti ju čovjeku s ulice na način da on može shvatiti što je posrijedi. Bez kvantne fizike, bez opće i specijalne teorije relativnosti, mi danas ne bi imali mobitele, GPS, televiziju, radio… Pionirski doprinosu u fizici značajno su promijenili vaš život.

[su_youtube url=”http://youtu.be/sF-m3XZKvLI”][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Predavanje profesora Lewina “For the Love of Physics“:

[su_youtube url=”http://youtu.be/SRh75B5iotI”][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Ukoliko vas zanimaju kompletni kolegiji profesora Lewina, potražite ih ovdje.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...