Tesla je zakon!

 

Tesla je zakon!

I ne mislimo samo na Nikolu.

Direktor Tesla Motorsa, Elon Musk, obznanio je kako će njegova kompanija otvoriti sve patente koje posjeduju i učiniti ih javno dostupnima. Ovo se ne odnosi samo na stanice za punjenje automobila (kako se nagađalo), nego doslovno na sve patente koji su u vlasništvu tvrtka. Više od 200 patenata tako pripada svijetu.

Elon Musk zasigurno nije tipičan poduzetnik. Mladi direktor Tesla Motrosa svoje je bogatstvo stekao putem ulaganja u PayPal, Space X i Zip2, te se danas smatra jednim od osnivača svih tih kompanija. Kao velik dio mladih IT stručnjaka, Musk vjeruje u open-source pokret stoga ne treba iznenaditi ovakav pristup.

Za one koji ne znaju Tesla Motors je američka kompanija koja dizajnira, proizvodi i prodaje električne aute od 2003. Ime je, naravno, dobila prema Nikoli Tesli, a danas kompanija zapošljava gotovo 3000 radnika.

U svojem posljednjem blogu Elon Musk ističe kako patenti služe za učvršćivanje pozicija ogromnih korporacija i čvrsto vjeruje da se tehnološki napredak u budućnosti neće temeljiti na patentiranju. Priznaje dosadašnju pogrešku i ističe:

Mislili smo da je patentiranje naše tehnologije vrlo bitno jer smo bili zabrinuti da će veliki proizvođači automobila kopirati našu tehnologiju, te kasnije iskoristiti svoju moć masovne proizvodnje, marketinga i prodaje kako bi nadvladali Teslu. Jako smo pogriješili u tome.

U korištenju danih patenata postoje male odredbe kojih se moraju pridržavati kompanije koje će ih koristiti. Oni moraju unaprijed naplatiti kupcima korištenje stanica za punjenje automobila, da bi poslije kupci imali besplatan pristup svim punionicama. U Tesla Motorsu se nadaju kako će i ostali proizvođači poduprijeti open-source pokret i omogućiti kompletnoj industriji brži razvoj.

Tesla Motors u budućnosti planira otvoriti tvornicu koja će proizvoditi baterije za električka vozila. Ukoliko više proizvođača automobila koristi baterije, one će se moći proizvoditi po nižoj cijeni te će i cijena kompletnog automobila pasti.

The-Model-S-from-Tesla-Motors-630x363

Poteze Tesla Motorsa svakako treba pozdraviti. Ovakav pristup gotovo je nemoguće vidjeti u korporativnom svijetu izvan IT industrije. Pristup je to koji jamči razvoj kompletne industrije nauštrb probitka pojedine kompanije.

Tesla Motors uistinu voli znanost i tehnologiju!

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...