Tiha revolucija introvertiranih

Tiha revolucija introvertiranih

Susan Cain planira Tihu revoluciju. U svom znamenitom govoru iz 2012. pričala je o introvertiranim osobama, naglasivši mnoge načine na koje kultura preferira ekstrovertiranost.

Nisam bila pripremljena na intenzitet reakcija na svoje ideje,“ istaknula je Cain. „Postoji ogromna ‘glad’ za prepoznavanjem, razumijevanjem i napretkom.

Tokom ‘All-stars’ TED govora 2014. (koji još nisu raspoloživi online), Cain je s publikom podijelila svoje planove u kojima želi ojačati introvertirane osobe zbog opće koristi. To želi učiniti kreiranjem ‘tihih’ mjesta za rad, obučavanjem ‘tihih’ lidera i osnaživanjem položaja introvertirane djece u učionici.

Zajedno sa svojim poslovnim partnerom, Paul Scibettom, Cain je predstavila seriju programa i alata koji će učiniti svijet tišim i sretnijim mjestom za sve introvertirane osobe.

Tiha radna mjesta

Otvoreni uredi su ogroman problem za introvertirane osobe. Ljudi se ne mogu fokusirati, niti koncentrirati u takvom okruženju,“ govori Cain. „Postoji potreba za većom privatnosti u uredima.“

Kako bi pokušala riješiti ovaj problem, ona je krenula u suradnju s dizajnerskom tvrtkom Steelcase kako bi kreirala ‘tiha’ mjesta unutar ureda. Ova suradnja nastala je prije dvije godine, neposredno nakon njenog TED govora kada je upoznala Jim Keanea iz Steelcase s kim je počela raditi na novom pristupu dizajniranja ureda.

Prvo prototip ovog zanimljivog proizvoda biti će lansiran u lipnju ove godine.

Tiha TV

Tiha revolucija imati će web-sjedište na kojim će se objediniti svi proizvodi koji se vežu uz ovaj projekt. Jedan od proizvoda biti će web-bazirana TV serija koja će obuhvaćati intervjue s poznatim introvertiranim osobama i koja će naglašavati doprinos introvertiranih osoba svjetskom razvoju.

Tiho vodstvo

Ovaj program, predvođen profesorom Mike Erwinom sa Sveučilišta West Point, pokušat će identificirati i osnažiti stil vođenja kod introvertiranih osoba. Iako je Erwin ekstrovertiran, on priznaje kako introvertirane osobe mogu biti isvrsni vođe ukoliko prepoznaju svoje kvalitete.

1272746_603662696343305_704737107_oPuni citat: “The secret to life is to put yourself in the right lighting. For some, it’s a Broadway spotlight; for others, a lamplit desk. Use your natural powers — of persistence, concentration, and insight — to do work you love and work that matters. Solve problems. make art, think deeply.”

Trening će se sastojati od raznih radionica, te će obuhvaćati razrede za introvertirane i ekstrovertirane lidere koji žele naučiti kako usmjeriti introvertirane osobe prema njihovom cilju.

Podrška introvertiranoj djeci

Ovo područje mi je najdraže,“ govori Cain. „Iz prve ruke sam vidjela kako postoji ogromna potreba za razumijevanjem i  odgojem introvertirane djece.

Kao i Tihe revolucije, i ovaj projekt je u svojim začetcima, te tek treba doći do dogovora s školama koje bi sudjelovale u cijelom projektu.

Izvor/dodatno čitanje:

Elizabeth Jacobs, Susan Cain announces news to make introverts happy, TED, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...