Traka za trčanje – originalna sprava za mučenje

1442162234948631625

Vjerojatno nema osobe koja makar jednom u životu nije pokušala vježbati na traci za trčanje. Vrijeme kao da najednom uspori, minute se čine kao sati, a naši napori postaju sve veći sa svakim novim korakom. Ipak, ne smijemo odustati i dobrovoljno podnosimo svu tu torturu radi boljega izgleda ili fizičkih performansi. No, jeste li ikada pomislili da bi traka za trčanje mogla biti prava sprava za mučenje? Ako jeste, čestitamo, bili ste u pravu.

Još 1818. Englez Sir William Cubbit je osmislio stroj kojem je cilj bio kažnjavanje zatvorenika tjelesnom aktivnošću. Stroj je izgledao poput velikoga valjka koji se sastojao od 24 stepenice na koje su se zatvorenici neprestano penjali.

Energija stvorena od pokretanja golemog valjka iskorištena je ponajprije za drobljenje ili mljevenje raznih materijala, kao što su primjerice razna zrna ili veći komadi žitarica, kave, ugljena i sl.

Zatvorenik bi na spravi proveo 8 sati dnevno, a kada takav napor kombiniramo s lošom prehranom, ozljedama i nemilosrdnim čuvarima dobijemo dojam zašto je upravo ovakva sprava bila strah i trepet svakoga zatvorenika.

Zatvorski čuvar James Hardie izjavio je 1824. kako monotonost i repetitivnost vježbe uzrokuju stvaran teror među zarobljenicima.

Tokom sljedećih nekoliko desetaka godina ovaj način mučenja u Americi je zamijenjen drugim aktivnostima koje su uključivale branje pamuka i razbijanje kamena. U Engleskoj se praksa kažnjavanja pokretnom trakom održala do kraja 19. stoljeća kada je proglašena previše okrutnom i zauvijek izašla iz uporabe.

Dr. Kenneth Cooper  šezdesetih je godina prošloga stoljeća ukazao na zdravstvene pogodnosti koji nastaju aerobnim vježbanjem uz traku za trčanje i time pokrenuo svojevrsnu pomamu za modificiranom spravom za mučenje. Trake za trčanje danas su sastavni dio gotovo svih teretana i predstavljaju jedan od najpopularnijih načina sagorijevanja kalorija.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...