Upoznajte dobitnike ovodgodišnje Nobelove nagrade

Nobelova nagrada

Niti jedna nagrada na području znanosti nema toliki renome kao ona Nobelova. Više od jednog stoljeća tradicionalna dodjela u Stockholmu izaziva veliko zanimanje javnosti koja s nestrpljenjem čeka pobjednike i predstavljanja njihovih dijela koji uvelike mijenjaju svijet oko nas.

U slučaju da ste propustili saznati ovogodišnje dobitnike donosimo vam listu istaknutih znanstvenika i umjetnika koji su obilježili ovu godinu. Saznajte nešto o njima i razlozima zbog kojih su upravo oni postali ovogodišnji pobjednici.

Nagrade svim dobitnicima biti će uručene 10. prosinca u Stockholmu. Datum je to kojim će se obilježiti 120. obljetnica smrti Alfreda Nobela.

Nobleova nagrada za mir

Nobelova nagrada za mir otišla je u ruke trenutnom predsjedniku Kolumbije Juanu Manuelu Santosu za odlučno djelovanje prema okončanju pedesetogodišnjega civilnog rata u svojoj državi.

Kolumbijski civilni rat je sukobu u kojem više od pola stoljeća stradavaju razne naoružane skupine koje uključuju vojsku, kriminalne organizacije i razne separističke skupine. Kolumbijski Nacionalni Centar za Povijest procjenjuje kako je u sukobima poginulo preko 220 000 ljudi. Većina njih (177 300) bili su civili. Više od pet milijuna civila bilo je prisiljeno napustiti svoje domove u razdoblju između 1985. i 2012. godine.

Santos i Timochenko (vođa Naoružanih Revolucijskih Snaga Kolumbije) radili su zajedno na uspostavljanju mira u Kolumbiji te potpisali mirovni sporazum prošlog mjeseca. Na žalost, referendumom prije manje od dva tjedna odbačen je njihov plan.

Predstavnici odbora Nobelove nagrade nadaju se da će nagrada potaknuti Santosa i Timochenka na daljnje pregovore oko uspostavljanja mira u Kolumbiji.

Nobelova nagrada za književnost

Poznati glazbenik Bob Dylan dobio je Nobelovu nagradu za književnost zbog jedinstvenog predstavljanja američke pjesničke tradicije. Njegov rad je često uspoređivan sa poezijom, a teme o kojima Dylan progovara kroz svoje pjesme nerijetko su političkog i psihološkog karaktera.

Nagradom se prepoznaje njegov talent i hrabrost pričanja o problemima.

Nagrada za ekonomiju

Nobelova nagrada za ekonomiju u 2016. godini pripala je Britancu Oliveru Hartu sa Harvarda i Fincu Bengt Holmstromu sa MITa za njihov rad na poboljšanju ugovora – mortova koji drže naše gospodarstvo.

Hart je radio na drugačijem načinu rasporeda odgovornosti, dok je Homstrom pokazao kako najefikasnije rasporediti sustav nagrada za obje strane ugovornog odnosa.

Njihov rad već se primjenjuje u mnogim firmama širom svijeta, a nagradom se priznaje njihov udio u poboljšanju postojećih ugovora.

Nobelova nagrada za kemiju

Na području kemije, Nobelova nagrada pripala je Jean-Pierre Sauvageu sa Sveučilišta Strasbourg, Sir J. Fraser Stoddartu sa Sveučilišta Northwestern i Bernardu L. Feringu sa Sveučilišta Groningen. Svestrani trojac dobio je nagradu za napretke na području molekularnih strojeva. Razvili su metode za kreiranje najmanjih dijelova tih malenih mehanizama.

Preciznije, riječ je o osovinama, lancima i motorima koji se mogu koristiti za kreiranje nano uređaja. Svojim radom ovaj trojac je omogućio veliku revoluciju na tom brzorastućem području.

Nobelova nagrada za fiziku

Nobelova nagrada za fiziku pripala je  Davidu Thoulessu sa Sveučilišta Washington, Duncanu Haldanu sa Sveučilišta Princeton i Michaelu Kosterlitzu sa Sveučilišta Brown za korištenje matematičke topologije u dokazivanju postojanja stanja materije za koja se smatralo da nisu moguća.

Nagradom se prepoznaje njihovo kreiranje teoretske pozadine na kojoj će biti mogući radovi na unapređenju supertekućina, supervodiča i elektronike.

Nobelova nagrada za psihologiju ili medicinu

Nagradu za područje medicine ili psihologije ove godine odnio je japanski biolog Yoshinori Ohsumi za otkriće mehanizma autofagije.

Autofagija je način na koji tijelo može razgraditi i reciklirati pojedine stanične komponente. Nagradom se prepoznaju Ohsumijevi napori u otkrivanju jednog od osnovnih procesa kompleksnog života .

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...