Utječe li redoslijed rođenja na čovjekovu osobnost?

osobnosti djece

Ako se na nešto morate kladiti, onda se kladite da će osobnost vašeg prvog i drugog dijeteta biti značajno različita –Dr. Kevin Leman

Još od kraja 19. stoljeća i samog začetka psihologije, znanstvenici su provodili studije o utjecajima redoslijeda rođenja na čovjekovu osobnost.

Psiholog Alfred Alder prvi je, još 1928., predložio kako redoslijed rođenja ima utjecaj na čovjekovu osobnost. Nekoliko desetljeća poslije, točnije 1997., izlazi knjiga Born to Rebel: Birth Order, Family Dynamics, and Creative Lives od Frank J. Sullowaya u kojoj autor tvrdi kako su najstarija djeca ambiciozna i aserativna dok su najmlađa uglavnom buntovni kreativci.

Jednostavno zbog činjenice da su prva, najstarija djeca su svojevrsni eksperiment za svakoga roditelja. Roditelji im poklanjaju mnogo pozornosti, postavljaju stroga pravila i koncentriraju se oko najsitnijih detalja. Takav odgoj često za posljedicu ima nastanak djece koja su perfekcionisti koji uvijek žele udovoljiti željama svojih roditelja.

[bctt tweet=”Fun fact: 21 od 23 prva astronauta su bili najstarije dijete u obitelji”]

Ako se par odluči imati drugo dijete, ono će najčešće biti izloženo blažim odgojnim mjerama od prvorođenog djeteta. Roditelji često manje pozornosti posvećuju drugom djetetu iz jednostavnog razloga što ono ima podijeljenu pozornost roditelja koji se mora koncentrirati na oba potomka. Ta djeca su zbog toga manji perfekcionisti, ali i bolji u odnosima s drugim ljudima.

Ukratko, kod nastanak djetetove osobnosti najveću ulogu igra pozornost koju dijete dobije od roditelja. Sama činjenica je li dijete prvo, drugo ili treće ne bi trebala imati nikakvu ulogu ukoliko bi ponašanje roditelja moglo biti nepromijenjeno.

Najmlađe dijete

Prednosti: vole zabavu, nisu komplicirani, društveni, slažu se s drugima

Mane: traže više pozornosti, misle samo na sebe

Srednje dijete:

Prednosti: imaju mnogo prijatelja, društveni su, timski igrači

Mane: imaju nesigurnosti da nisu dorasli svojim braći ili sestrama, žele udovoljiti svakome

Najstarije dijete:

Prednosti: pouzdani, osviješteni, uglavnom najbolji u školi, vođe, zreli za svoju dob.Djeca bez braće i sestara imaju mnogo sličnosti s njima

Mane: pritisak zbog veće odgovornosti

Ovakve, pomalo sterotipične zaključke potvrdilo je i meta istraživanje provedeno 2010. koje je obuhvaćalo analizu 200 prethodnih istraživanja vezanih uz ovu temu. Prema ovom opsežnom istraživamnju najstarija djeca uglavnom su uspješnija u školi, oni su motiviraniji i podložni utjecaju autoriteta. Srednja djeca imaju strah od nepripadanja, ali su ujedno i najdruštvenija. Najmlađa djeca su buntovna, imaju najveće šanse da postanu alkoholičari, no također su i veoma emaptična. Isto istraživanje otkriva kako jedinci imaju veću potrebu za ostvarenjem uspjeha, ali su uglavno sebičnija od druge djece.

5 razloga zašto s rezervom moramo uzimati zaključke vezane uz osobnost

Osim što se ovakva istraživanja nikako ne mogu tumačiti kao znanstvene teorije, mnogi znanstvenici ističu 5 glavnih razloga zašto ne smijemo donositi stroge zaključke kada je u pitanju utjecaj redosljeda rođenja na čovjekovu osobnost.

Utječe li redoslijed rođenja na čovjekovu osobnost?

1. Gentika

Ništa ne utječe na razvoj osobnosti više od genetike. Gotovo pola naše osobnosti temelji se na genetici, dok kompletan odgoj zauzima tek drugu polovinu. Vječno pitanje odgoja protiv genetike i ovdje igra veliku ulogu.

2. Spol

Spol uvelike utječe na osobine djeteta. Ako su dva prva djeteta različitog spola oba se često ponašaju kao da su prvorođeni. Velik utjecaj ima i preferiranje jednoga spola u odnosu na drugi od strane roditelja.

3. Fizičke osobine

Uobičajeno, starija djeca su jača i veća od mlađe. Ako to nije slučaj, može se dogoditi da jače dijete zauzme ulogu najstarijega te tako preuzme ‘njegove’ osobine.

4. Posebnost

Da, da, sva su djeca jedinstvena i posebna, ali kada jedno dijete značajno iskače u usporedbi s drugima (posebno je nadareno za glazbu, znanost ili sport), to dijete dobije povlašteni položaj koji je svojstven prvorođenoj djeci.

5. Razlika u godinama

Što je manja razlika u godinama, to je veća konkurencija među djecom. Mnogi se stručnjaci slažu kako razlika među djecom koja je veća od 5 godina ima efekt poništavanja utjecaja redoslijeda rođenja. Dijete koje je 5 godina, ili više, mlađe ponovno stječe prednosti i nedostatke prvorođenog djeteta.

Izvori/dodatno čitanje:

Joshua K. Hartshorne, How Birth Order Affects Your Personality, Scientific American, 2010.

Ingela Ratledge, What Your Birth Order Says About Your Personality, Real Simple, 2014.

Susan Newman, Does Your Birth Order Actually Matter?, Psychology Today, 2015.

AsapThoght, Does Birth Order Affect Your Personality?, YouTube,2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...