Uzgajanje biljaka na Mjesecu

Uzgajanje biljaka na Mjesecu

Maleni tim NASA-inih stručnjaka postavio si je cilj ‘zasaditi biljke gdje ih nitko prije nije zasadio’. Ovaj cilj nastoje ostvariti uz pomoć nekoliko tisuća djece, robota i par specijalnih verzija GoPro kamera. U 2015. NASA će pokušati uzgojiti biljke na Mjesecu. Ukoliko uspiju u svom naumu, to će biti prvi puta da su ljudi prenijeli život na neko drugo planetarno tijelo. Usput, time bi napravili nevjerojatan doprinos u razumijevanju biologije, agrokulture i života izvan Zemlje.

Iako bi ovaj projekt mogao propasti, način na koji se pristupa njegovom izvršenju zaista je inovativan. Riječ je o javno-privatnoj suradnji koja bi mogla promijeniti svemirska istraživanja. The Lunar Plant Growth Habitat team je grupa znanstvenika iz NASA-e, poduzetnika, studenata i volontera koji pokušavaju realizirati ideju o kojoj se raspravlja desetljećima. Oni će pokušati posaditi suncokret, bosiljak i bijelu repu u aluminijski cilindar koji će služiti kao njihovo stanište. Kontejneri na Mjesecu biti će opremljeni kamerama, senzorima i elektronikom koja će znanstvenicima omogućit stali uvid u razvoj biljke. Ta staništa moći će samo regulirati svoju temperaturu, dovoditi vodu i opskrbu strujom kako bi biljka mogla opstati u surovim klimatskim uvjetima na Mjesecu.

An astronaut gardening on the moon

U miksu kreativnosti i štedljivosti, NASA će slati školama različita staništa kako bi mogli uzgajati iste biljke koje će, nadaju se, rasti na Mjesecu. Ovakav pristup omogućiti će im jeftinu kontrolu, a skupljanjem podataka od tisuću eksperimenata NASA-ini znanstvenici doći će do novih važnih uvida. Također, djeca će biti dio projekta, te će putem aktivnog sudjelovanja doći do novih spoznaja i iskustava.

Izvor/dodatno čitanje:

Turun Wadhwa, NASA’s Next Frontier: Growing Plants On The Moon, Forbes, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...