Vera Rubin, znanstvenica zaslužna za potvrdu postojanja tamne tvari, umrla u 88. godini

vera rubli tamna tvar
vera rubli tamna tvar

Astronomi vjeruju kako je više od 90% materije u svemiru sačinjeno od nevidljive tamne tvari. Žena kojoj možemo zahvaliti za ovo otkriće umrla je na u 88 godini. Zvala se Vera Rubin.

Posmrtne počasti već su počele stizati. Ljubitelji znanosti diljem svijeta pitaju se zašto Rubin nije dobila Nobelovu nagradu. Zapravo, Nobelovu nagradu u fizici niti jedna žena nije dobila već 53 godine. Sveukupno, tek su dvije žene koje su dobile Nobelovu nagradu za fiziku: Maria Goeppert-Mayer (za njen rad na strukturi atomske jezgre) i Marie Curie.

Kako bi razumjeli frustraciju ljubitelja znanosti i osoba koje su poznavale rad Vere Rubin, moramo se upoznati s njenim životom.

Jedna od vodećih astronomki našega doba

Dok je radila na izučavanju spiralnih galaksija, zajedno sa kolegom Kent Fordom, uočila je nešto neobično. Kod spiralnih galaksija, zvijezde na rubu galaksije okreću se istom brzinom rotacije kao i one u blizini središta galaksije, što znači da je njihovo kretanje neočekivano brzo.

Promatranjem nije bilo uočena nikakva vidljiva materija koja bi svojom gravitacijom utjecala na brzinu kretanja, stoga je jedini logični zaključak za Rubin bio da na zvijezde utječe nešto nevidljivo.

Nevidljiva tvar još prije je nazvana tamna tvar, zahvaljujući Fritzu Zwickyu koji ju je teoretski opisao tridesetih godina prošlog stoljeća.

Iako je za svoj doprinos Rubin dobila brojna priznanja i nagrade, Nobelova nagrada ju je mimoišla.

„Slava je prolazna“, izjavila je Rubin 1990. za Discover Magazine. „Moji brojevi znače mi više od moga imena. Ako astronomi mnogo godina kasnije budu koristili moje podatke, to je najveći kompliment koji mogu dobiti.“

Detaljnije o tamnoj tvari i otkriću Vere Rubil čitajte u članku Tamna materija.

Vera-Rubin Tamna-tvar

Vera Rubil, jedna od najzaslužnijih znanstvenica za pronalaženje dokaza o postojanju tamne tvari

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...