Video: Pogledajte što se dogodi kada bebe vide ljutu osobu

Video: Pogledajte što se dogodi kada bebe vide ljutu osobu

Nedavno postavljeni video od strane Sveučilišta Washington pokazuje nam eksperiment s petnaestomjesečnim dječakom Adrienom koji mora odlučiti treba li se igrati s glasnim kuglicama nakon što je bio svjedokom uznemiravanja odrasle osobe.

Naime, prije nego je Adrien dobio priliku da se igra s kuglicama, to je učinila druga odrasla osoba koja je zbog toga razljutila i uznemirila svoju prijateljicu koja se pretvarala da čita časopis. Što će učiniti petnaestomjesečna beba nakon što vidi takav scenarij? Mogu li djeca te dobi raspoznati ljutnju kod odraslih osoba?

[su_youtube url=”http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

U videu ćete vidjeti (SPOILER – ukoliko još niste, sada je dobro vrijeme da pogledate video) kako se beba odlučuje suzdržati od dodirivanja kuglica da ne bi uznemirila odraslu osobu koja čita časopis.

Čim uznemirena osoba napusti sobu, Adrien pogledava svoju majku (to nazivamo ‘društveno referenciranje‘) i započinje igru s kuglicama. “Bilo je slatko,” napisali su znanstvenici u komentaru pored videa.

Ova studija govori nam kako bebe u dobi od petnaest mjeseci mogu raspoznati emocije osobe koja je ljuta i prilagoditi svoje ponašanje u skladu s emocionalnom reakcijom uznemirene osobe. Ovo je prvi dokaz da su djeca te dobi sposobna razaznati takve emocije.

Oni mogu nadgledati što radite, razmišljati o tome, planirati i prilagoditi svoje ponašanje,” ističe Dr. Andrew Meltzoff koji je bio dio istraživačkog tima. “Zanimljivo je to što oni sve to uspijevaju bez poznavanja jezika. Imaju tek petnaest mjeseci, što znači da su premladi da bi izgovarali rečenice.”

Znanstvenici su ovaj eksperiment ponovili s 149 drugih beba i zaključili kako će one oklijevati s igrom koja je naljutila osobu koja je čitala časopis.

Bili smo iznenađeni sofisticiranošću tih beba. One su učili iz tuđih interakcija,” ističe Meltzoff. “Rezultati ove studije potakli su me da gledam bebe na drugačiji način.”

Ovo istraživanje je objavljeno u rujnu ove godine u časopisu Cognitive Development, a možete ga pročitati ovdje.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...