Predavanja

Velika debata skupite na jednom mjestu najpopularnije znanstvenike našega doba, dajte im slobodu izražavanja i na kraju ih sučelite; upravo to je napravljeno u “Velikoj debati” s više nego zadovoljavajućim uspjehom.

Evolucija ili kreacionizam? – o jednom od osnovnih pitanja raspravlja se u ovom videu. Prema anketama 61% Amerikanaca vjeruje da smo evoluirali tokom vremena, 22% vjeruje kako je na evoluciju utjecala neka “viša sila”. Za neke moderna znanost pobija mnoga religijska vjerovanja, dok za druge pitanja kao što su “Zašto smo ovdje?” i “Kako smo došli ovdje” jedino mogu biti odgovorena kroz vjeru u Boga. Mogu li znanost i religija zajedno opstati? 

TED PREDAVANJA

Brian Cox: Zašto trebamo istraživače – U teškim ekonomskim vremenima, naši znanstveno-istraživački programi – od svemirskih sondi do LHC-a – prvi su koji trpe rezove u budžetu. Brian Cox objašnjava kako potaknuta radoznalošću znanost plaća svoj račun, potičući inovacije i duboku zahvalnost za naše postojanje.

Michael Specter: Opasnost poricanja znanosti – Tvrdnje o povezanosti cjepiva s autizmom, zabrane “Frankenstein-hrane”, pomama za biljnim lijekovima: Sve su to razlozi rasta javnog straha (i, često, potpunog nijekanja) znanosti i razuma, kaže Michael Specter. Upozorava kako taj trend nagoviještava katastrofu ljudskom napretku.

Michael Shermer: Uzorak iza samoobmane – Michael Shermer kaže da se ljudska tendencija vjerovanju čudnih stvari–od otmica vanzemaljaca do rašlji–svela na dvije najosnovnije moždane vještine preživljavanja. Objašnjava što su one i kako nam donose nevolje.