Zaljubljeni mozak

Zaljubljeni mozak [1 minuta čitanja]

Desetak regija mozga zaslužni su za onaj romantični osjećaj kojega svi ponekad iskusimo. Istraživači su usporedbom funkcionalnih istraživanja napravljenih magnetskom rezonancom otkrili izvore naše požude. Sva identificirana područja otpuštaju neurotransmitere i ostale kemijske tvari u mozak i krv, stvarajući brze euforične osjećaje kao što su privlačnost i zadovoljstvo.

Gledano s druge strane, psihijatri se nadaju da će identifikacijom ovih područja, podešavanjem kemijskih tvari i dodatnim istraživanjima jednoga dana moći pomoći osobama koje postanu izrazito depresivne nakon prekida. Strast također poboljšava neke od kognitivnih funkcija kada se određeni dijelovi mozga i kemijske tvari uzburkaju.

Da li se onda zaljubljujemo srcem ili mozgom? Predvodnica ovog istraživanja, Stephanie Ortigue sa Sveučilišta Syracuse odgovara:

„To je veoma lukavo pitanje. Rekla bih mozak, ali srce također igra ulogu zbog kompleksnog koncepta ljubavi. Ljubav se formira i bottom-up i top down procesima, odnosno od mozga prema srcu i obrnuto. Na primjer, aktivnosti u nekim dijelovima mozga mogu stimulirati rad srca. Neke simptome poneka osjećamo kao manifestaciju srca, ali oni zapravo dolaze iz mozga.“

mozak znan

Izvori/dodatno čitanje

Falling in love is ‘more scientific than you thing’, according to new studi by SU professor, Donna Adamo, Syracuse University, 2010. (link)

Your Brain in LoveMark Fischetti, Scientific American, 2011.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...