Zamolite fizičara da govori na vašem pogrebu

Zamolite fizičara da govori na vašem pogrebu

Želite da vam fizičar govori na pogrebu. Želite da fizičar govori vašoj ožalošćenoj obitelji o očuvanju energije, kako bi shvatili da vaša energija nije nestala. Želite da fizičar podsjeti vašu neutješnu majku o prvom zakonu termodinamike; da se energija ne stvara niti uništava. Želite da vaša majka zna da sva energija, čak i vibracije, svaki val svake čestice koji je sačinjavao njeno voljeno dijete – ostaje u ovom svijetu. Želite da fizičar kaže vašem uplakanom ocu kako među svom energijom svemira – vi dajete ono što dobivate.

U jednom trenutku, nadali bi ste se da će fizičar odstupiti s propovjedaonice i prošetati do vašeg shrvanog supružnika koji sjedi na klupi, te mu reći kako svi fotoni koji su se ikada odbili od vaše lice, sve čestice čije puteve je prekinuo vaš osmjeh – su zauvijek promijenjeni samo zbog vas. I dok vaša udovica jeca u rukama voljenih, neka joj fizičar da do znanja kako su se svi fotoni odbijeni od vas okupili u njenim očima – velikim detektorima čestica. Ti fotoni, kreirani unutar zviježđa elektromagnetski nabijenih neurona imaju energiju koja će živjeti vječno.

Fizičar će podsjetiti sveprisutne koliko se naše energije prenosi kao toplina. I on će im reći kako je toplina, koja je nekada prolazila kroz vas, još uvijek prisutna. Još uvijek je dio svega onoga što mi jesno, čak i kada s tugom u srcu nastavljamo živjeti.

Željeli bi da fizičar objasni vašim voljenima kako ne moraju imati vjeru; zapravo, oni ne trebaju imati vjeru. Recite im kako mogu izmjeriti, kako su znanstvenici precizno izmjerili očuvanje energije i ustanovili kako je ono točno, provjerljivo i dosljedno u prostoru i vremenu. Možete se nadati da će vaša obitelj ispitati dokaze i da će se utješiti kada sazna da je vaša energija još uvijek tu. Prema zakonu o očuvanju energije, niti jedan dio nje nije nestao.

Ti si samo manje uređen. Amen.

Ovo je prevedeni transkript govora Aarona Freemana kojega možete poslušati ovdje.

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...