Zašto bebe zaboravljaju?

 

Zašto bebe zaboravljaju?

Brz rast mladih mozgova ima svoju cijenu.

Lako se prisjetiti raznih događaja – rođendana, mature, posjeta bake – ali prisjetiti se ranog djetinjstva nije tako jednostavan izazov. Znanstvenici su pokušavali više od jednog stoljeća identificirati uzrok infantilne amnezije.

Sigmund Freud vjerovao je kako krivnju treba pripisati represiji ranih seksualnih iskustava. Njegove zamisli pokazale su se netočnima, a u posljednje vrijeme znanstvenici su kao uzrok prepoznali djetetov nedostatak spoznaje vlastitog postojanja, jezika i drugih mentalnih spoznaja koje su potrebne da bi došlo do stvaranja memorije.

Neuroznanstvenici Paul Frankland i Sheena Josselyn iz dječje bolnice u Torontu ne slažu se s tim objašnjenjem. Danas znamo da ljudi nisu jedina bića koja doživljavaju ovu vrstu rane amnezije. Miševi i majmuni također se ne sjećaju ranog razvoja. Kao glavni uzrok zaboravljana rane mladosti Frankland i Josselyn ističu rapidno rađanje novih neurona koje blokira pristup starim sjećanjima.

U novom eksperimentu, znanstvenici su manipulirali brzinom rasta neurona u hipotalamusu mladih i odraslih miševa. Hipotalamus je područje mozga koje snima autobiografske događaje. Mladi miševi kod kojih je stopa rasta bila usporena su imali bolje dugoročno sjećanje. S druge strane, stariji miševi s povećanom stopom rasta neurona imali su veće gubitke memorije.

Na osnovi tih rezultata, objavljenih u svibnju ove godine (znanstveni časopis Science), Frankland i Josselyn vjeruju da rapidan rast neurona tokom djetinjstva ometa moždano sklopovlje koje sprema sjećanja. Bebe imaju nerazvijeni prefrontalni korteks, još jedan dio mozga koji šifrira sjećanja, tako da infantilna amnezija može biti kombinacija ta dva faktora.

mozak_569386S1

Kako starimo, neurogeneza usporava i hipotalamus postiže ravnotežu između formiranja memorije i njenog zadržavanja. Naravno, mi zaboravljamo mnogo toga, ali to ne mora biti loše.

Da bi čovjek bio mentalno zdrav on mora moći ukloniti određena sjećanja,” govori Frankland. Baš kao što je spavanje, plakanje i puzanje. Kome su, uostalom, potrebna takva sjećanja?

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...