Zašto koze imaju tako dobar balans?

Zašto koze imaju tako dobar balans?

Koze su definitivno in. Ne samo da se mogu glasati kao ljudi, već su i izrazito vješti penjači. Prvi dio njihovoga opisa obrađen je u tisućama Youtube videa, od kojih su neki naprosto genijalni. Drugi dio nešto je sofisticiraniji. Impresioniraju slike vještih koza koje se penju po stablima u Maroku ili nekako uspijevaju doći do vrha gotovo vertikalne brane u Italiji. Kako im sve to polazi za rukom (ili bolje reći kopitom)?

Koze su se prilagodile za život na strmim i grubim padinama. Njihova vitka tijela pomažu im da se kreću uzduž gotovo potpuno vertikalnih zidova. Njihova kopita sastoje se od dva prsta koja se mogu međusobno dodatno raširiti. To im omogućuje poboljšanje ravnoteže za hodanje po stijenama ili drveću.

Tabani od koza su meki, a hrapavi jastučići ispod svakog prsta daju dodatnu stabilnost. One također imaju dva suvišna prsta koja se nalaze iznad dva dominantna. Takve suvišne prste nalazimo i kod drugih vrsta, uključujući pse i mačke. Ipak, iako ih ne pomažu pri hodanju, ti prsti su veoma korisni prilikom penjanja na drveće ili spuštanja niz oštre litice.

KOZE NA BRANAMA

Nevjerojatne slike koje su ovdje objavljene slikane su u nacionalnom parku u Italiji. Razlog ovoga ambicioznog i krajnje opasnog uspona veoma je jednostavan – preživljavanje. Oskudica hrane glavni je razlog zašto se koze penju na drveća ili brane.

xmx44-goats-dam1

73su4-goats-dam

Na kamenim blokovima nalaze se sol i minerali koje koze ližu penjući se tako do samoga vrha brane.

z6drs-goats-on-dam

KOZE NA STABLIMA

Ove koze penju se na stabla argana zbog potrage za hranom, koja je rijetka u tom području Maroka.

 1376409_612361042140137_1154132427_n

Tokom vremena koze su uvježbale ne samo penjanje po drveću, već i veoma slobodno kretanje po uskim granama, što je uistinu netipično za životinje koje imaju kopita.

amazing-goats

tree-goats

Još niste uvjereni da je sve ovo stvarno? U tom slučaj pogledajte sljedeći video uradak nevjerojatnih koza.

                                        

Izvori/dodatno čitanje:

Sunny Skyz, What Are Those Objects On The Dam Wall? You Have Got To Be Kidding, Sunnyskyz.com, 2013.

Web Ecoist, The Incredible Tree-Climbing Goats of Morocco, Web Ecoist, 2013.

Richard O’Neil, Why do goats have such good balance?, Focus, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...