Zašto se planeti kreću ekstremno brzo i vrte oko svoje osi?

 

Zašto se planeti kreću ekstremno brzo i vrte oko svoje osi?

Potaknuti najnovijim tragikomičnim ispadom saudijskog svećenika Sheikh Bandar al-Khaibari donosimo vam odgovor na pitanje iz naslova. Unatoč tvrdnjama al-Khaibaria naš planet se uistinu kreće i to veoma brzo.

Odaberemo li odgovarajuću referentnu točku, u odnosu na koju možemo pratiti kretanje Zemlje, zaključujemo kako se naš planet na području ekvatora vrti brzinom od 1609 km/h. Naša planeta oko Sunca putuje brzinom od 106 217 km/h, dok se naš sustav kreće oko centra galaksije Mliječna staza pri brzini od 777 000 km/h. Naposljetku, naša galaksija kreće se prema klasteru Djevice pri zapanjujućoj brzini od 2 milijuna kilometara na sat.

Sva ta kretanja rezultat su gravitacijske interakcije među astronomskim tijelima i zakona o očuvanju kutne količine gibanja.

Prije 4.5 milijardi godina naš sustav je formiran iz oblaka vodika. U njemu je došlo do kolapsa koji je prouzročio početak vrtnje. Kolaps je najvjerojatnije potaknut eksplozijom obližnje supernove, a do vrtnje dolazi zbog već spomenutog zakona o očuvanju kutne količine gibanja.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-BjRCRA0eSE”] [su_youtube url=”http://youtu.be/WM8iVi8t6Nk”][/su_youtube]

Vrti li se Sunce?

Da, Sunce se vrti, ali njegova vrtnja je nešto drugačija od Zemljine. To znači da će se pojedini dijelovi Sunca okretati nešto brže od drugih. Suncu je potrebno 24.47 dana da se okrene oko svoje osi kod ekvatora, a čak 34.3 dana da se okrene oko svoje osi kod polova.

Sunčeva rotacija varira budući da je on gasovito tijelo, iako se njegova unutrašnjost rotira poput čvrstog objekta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...