Zašto žohari završavaju na leđima?

žohari

žohar na leđima

Svi smo se barem jednom susreli s bespomoćnim žoharom koji leži na leđima glatke površine. Bili oni živi ili mrtvi, čini se kako se žohari veoma često nađu u ovakvoj nezavidnoj situaciji. Mnogi od vas vjerojatno su primjetili da korištenjem insekticida žohari još češće završvaju na leđima. Zašto se to događa?

Prema pisanju entomologa Cobija Schala postoji nekoliko osnovnih razloga zašto često susrećemo žohare kako bespomoćno leže na leđima.

Žohari imaju lagano zaobljena leđa i plosnata tijela koja im pomažu da se sakriju u uske pukotine. Njihove duge noge daju im visoko težište, što znači kako nose najveći dio težine upravo oko leđa. Kada žohar umire od starosti, njegovo visoko težište gura ga prema podu, a zaobljena leđa i oslabljeni mišići onemogućuju uspravno stajanje.

Insekticidi koje koristimo kako bi ubili žohare imaju isti učinak i oni su razlog zašto, mnogima nemile, životinje vidite na leđima. Većina intekticida su neurotoksini – otrovi  koji mogu izazvati drhtanje i grčenje mišića, što izaziva žoharevo okretanje na leđa. Zdrav žohar može se uspraviti naglim pokretima, ali otrovani ili stari žohar to će znatno teže učiniti najviše zbog slabije funkcije mišića.

Za razliku od ljudi, mozak žohara ne upravlja svim njegovim pokretima. Umjesto toga, sva tri para nogu kontroliraju zasebni snopovi živaca. Iz toga razloga bezglavi žohar se još uvijek može nastaviti kretati.

Zanimljivosti vezane uz žohare:

  • Ne utapaju se lako – žohar pod vodom može provesti više od 30 minuta
  • Najveći broj vrsta žohara živi u tropskim područjima
  • Najviše vole jesti ljepilo
  • Mogu mjesecima izdržati bez hrane, ali bez vode umiru u roku od tjedan dana
  • Mogu jesti gotovo sve zbog prisutnosti različitih bakterija u njihovom probavnom sustavu

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...