Zdravlje bez lijeka – Placebo efekt

Zdravlje bez lijeka – Placebo efekt

Jedan od najvećih čudesnih lijekova nije uopće lijek, nego placebo —šećerna tableta ili možda injekcija otopine soli (fiziološke otopine). U placebu nema farmakološke aktivne komponente, ali iznenađujuće suzbija bol, krijepi dušu i liječi naše boljke.

Placeba čak obavljaju važnu ulogu u kirurgiji. Artroskopska kirurgija koljena način je liječenja artritisa iako su istraživači njezinu djelotvornost usporedili s lažnim operacijskim zahvatom. Pacijente bi uspavali, zarezali im malo koljena, probudili ih i rekli im da je operacija bila uspješna. Dvogodišnjim praćenjem pokazalo se da su ublažavanje boli i poboljšan učinak za pacijente liječene placebom jednaki kao i za one na kojima su provedene stvarne operacije.

KAKO OBJASNITI UČINAK PLACEBA?

Neki bi rekli: “Sve je u glavi.” Ali ne postoji jasna razlika između tijela i duha. Prije bi se reklo da um može utjecati na način na koji tijelo rješava problem.

U nedavnoj je studiji 50 posto pacijenata koji boluju od Parkinsonove bolesti pokazalo veću motoričku sposobnost nakon što su primili placebo — injekciju otopine soli. Takvo poboljšanje pacijenti nisu izmislili. Uzrok simptoma Parkinsonove bolesti nesposobnost je stanica u mozgu da proizvedu dopamin, neurotransmitor. Snimanja mozga potvrđuju da je puko očekivanje pomoći potaknulo proizvodnju dopamina. Samo očekivanje da im se zdravlje poboljša u pacijentima je izazvalo kemijsku reakciju s pravim učinkom.

Tor Wager, psiholog na Sveučilištu Columbia, nedavno je proveo studiju u kojoj je ispitanicima podvrgnutima testu rečeno da će im jedna krema za kožu ublažiti bol, dok druga neće. Wager je nanio kreme na dva mjesta na koži ispitanika, a potom podigao temperaturu toliko da stvori osjećaj vrućine. Snimke mozga i usmena izvješća pokazala su da su ispitanici osjetili manju bol na mjestu s kremom, koja je “doista djelovala”, premda su obje bile identične.

ŠTO JE NOCEBO?

Događa se i obrnuto od učinka placeba, učinak nazvan “nocebo”. Više nego jedan od pet pacijenata kojima je dan placebo javlja o neočekivanim oprečnim popratnim pojavama. Ti pacijenti pate od glavobolja, ne mogu spavati, osjećaju mučninu.

Naime, prigodom ispitivanja lijeka nekim je pacijentima koji su primali placebo rečeno da bi mogli doživjeti želučano-crijevne tegobe. Ispitanici koji su čuli upozorenje doživjeli su više takvih tegoba i imali šest puta veće izglede da sasvim ispadnu iz daljnjeg testiranja.

Placebo ne djeluju kod infarkta ni tumora. Postoje granice moći sugestije. Ali velik dio medicine vrti se oko relativno subjektivnih ; oblika smetnji: kroničnih bolova, i bolova u želucu i sličnog. Tu nastupaju čarobne šećerne tablete. “Naša vjerovanja”, kaže Wager, “moćno djeluju na naša iskustva.

Stoga sljedeći put kad se ne budete osjećali dobro, pokušajte najprije s najjednostavnijim lijekom: zamislite da ste ozdravili.

deception

Izvor:

Joel Achenbach, Please Pas the Sugar, NG, Who Knew?, 2004.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...