Zemlja 2.0? NASA pronašla planet veoma sličan našemu

Kepler mijsija je potvrdila postojanje prvog planeta koji se nalazi u tzv. nastanjivoj zoni, a da je ujedno slične veličine kao zemlja. Zvijezda oko koje kruži novootkriveni planet Kepler-452b veoma je slična našem Suncu, dok iz NASA-e ističu kako je ovo samo uvod u predstavljanje 11 planeta koji su slični našem planetu.

Novootrkiveni planet Kepler-452b do sada je najmanji planet kojega su znanstvenici pronašli u nastanjivoj zoni (prostoru oko zvijezde gdje je moguć nastanak vode u tekućem stanju) zvijezde slične Suncu. Potvrđivanjem ovoga planeta došli smo do brojke od 1030 otkrivenih planeta.

Kepler-452b ima 60 posto veći promjer od Zemlje, dok njegovu masu još treba utvrditi. Prijašnja istraživanja daju nam naslutiti kako je riječ o stjenovitom planetu.

Da bi obišao put oko svoje zvijezde, Kepleru-452b je potrebno 385 dana, što je tek 5% duže od Zemljine orbite. Starost planeta procjenjuje se na 6 milijardi godina, dakle 1,5 milijardi godina više od našega planeta. Temperatura bi na oba planeta trebala biti podjednaka, iako moramo uzeti u obzir da još uvijek ne znamo mnogo o sastavu atmosfere na novom planetu. Sastav atmosfere može biti presudan faktor u eventualnoj mogućnosti nastanka života na Kepleru-452b.

Sustav planeta Kepler-452b od nas je udaljen 1400 svjetlosnih godina, što znači da bi veoma brzoj letjelici New Horizons, koja je nedavno došla u bliski susret s Plutonom, bilo potrebeo 25,8 milijuna godina da dođe do novootkrivenog planeta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...