Zimske OI – (Ne)poštena prednost

Zimske OI – (Ne)poštena prednost

Za vrhunske rezultate na Olimpijskim igrama potrebna je nevjerojatna fizička sposobnost i rigorozni trening. No ponekad – to nije dovoljno. Tehnologija igra posebno veliku ulogu na zimskim olimpijskim igrama, te je upravo ona jedan od ključnih faktora za uspjeh pojedino sportaša. Sasvim sigurno, u pojedinim sportovima OI ne pobjeđuju najbolji sportaši, nego najbolji timovi koji uključuju mehaničare, inženjere, dizajnere itd. U nastavku vam donosimo neke od tehnologija koje daju nepoštenu, ali legalnu, prednost pojedinim sportašima.

Prilagođeni zračni tunel za skijaše skakače

Iako se čini kao vječnost, skakači u zraku provedu tek nekoliko sekundi. Kako bi došli do što bolje forme, skakači koriste zračne tunele. Naravno, ako imaju pristup. Takvi objekti su rijetki i skupi, tako da predstavljaju luksuz čak i za članove tima SADa.

Kako nacija koja najviše novaca izdvaja za sport ne bi ostala zakinuta, tvrtka Darko Technologies dizajnirala je zračni tunel u saveznoj državi Utah. Alan Alborn, trener skakačica, dodatno je prilagodio tunel za potrebe svakog pojedinog skakača. Unutar tunela ugrađen je uređaj koji prikuplja podatke kako bi se uz ove simulacije došlo do optimalnog skoka.

Zračni tunel doveo je do dramatičnog poboljšanja performansa,“ govori Alborn.

Sarah Hendrickson2

Manja masa – veći skok

Nevezano uz samu tehnologiju valja spomenuti kako su računalne simulacije koje proučavaju fiziku iza skijaških skokova dokazale kako se dužina skoka značajno povećava sa smanjenjem težine skakača. Zbog toga su najbolji svjetski skakači postali ekstremno mršavi, a došlo je i do mnogih slučajeva zabilježene anoreksije.

Skijaški skokovi za djevojke po prvi put će se održati na ovogodišnjim OI, tako da su zbog manjka konkurencije tijela žena šira i nabijenija od muških. Sa razvojem konkurencije, vjerojatno ćemo u budućnosti vidjeti sve manje i mršavije skakačice.

Jučer je Poljak Kamil Stoch pobijedio na normalnoj skakaonici, dok će se žene sutra natjecati. Težina Stocha? 52 kg!

Podaci u stvarnom vremenu

Nemojte dopustiti da vas slušalice za uši i široke hlače zavaraju. Snowboard natjecatelji izrazito su kompetitivni. Prošle zime, članovi američkog tima počeli su bilježiti brzinu, kut pod kojim se nalazi tijelo i G-silu s specijalno dizajniranim uređajem.

Catapult Sports Minimax S4 sadrži akcelerometar, žiroskop i magnetometar, te očitava podatke svaku desetinku sekunde. Sportaši potom uspoređuju dobivene podatke sa snimkama i traže moguća poboljšanja.

Na primjer, podaci pokazuju kako je sportaš bio podlegnuti iznenađujuće visokoj G-sili od 15G (tri puta više od sile koju osjećaju vozači Formule 1 prilikom kočenja). Znajući točno kada treba očekivati takvu razinu G-sile sportaši prilagođavaju svoju poziciju tijela kako ne bi izgubili brzinu za sljedeći trik.

U konačnici, viša brzina daje veću amplitudu, a to je suština ovoga sporta,“ ističe Mike Jankowski, glavni trener tima SADa.

engineering-the-ideal-olympian-real-time-data-for-going-big-in-the-half-pipe

Bob dizajniran poput trkaćeg auta

Još od 1952., u disciplini bob dvosjed, SAD nije osvojio medalju. Zadnju zlatnu medalju Amerikanci su osvojili davne 1932., stoga ne čudi da su odlučili pokrenuti velike investicijske napore da promijene situaciju. Nakon posljednjeg neuspjeha na igrama 2010., angažirali su inženjere BMW-a kako bi u potpunosti pregledali saonice.

Oni su zamijenili uobičajenu stakloplastiku (tzv. fiberglas) s karbonskim vlaknima (slična vlakna BMW je razvio za svoj novi model i3). Tom zamjenom smanjili su težinu za 7 kg, da bi potom tih 7 kg redistribuirali kako bi smanjili centar gravitacije saonica i ujedno povećali brzinu.

Staza u Sočiju je jedna od tehnički najzahtjevnijih na svijetu, te će biti potrebna izuzetna preciznost u upravljanju pri brzinama od 130-140 km/h.

Nakon što jednom sjednete u bob, ne možete ubrzavati ili kočiti kao kod automobila,“ govori BMW-ov dizajner Michael Scully.

Vožnja boba uvelike ovisi o upravljanju.“

BMW je u tu svrhu potpuno izmijenio sustav upravljanja kako bi ga mogao prilagoditi svakom pojedinom sportašu.

Ne postoje dva vozača koji imaju identične postavke,“ govori Mike Dionne, pomoćni trener američke reprezentacije.

Bobsled

Super brza skijaška odjeća

Skijaška odjela trebaju zagrijati sportaše, ali da pri tomu ne utječu na njihove performanse.

Nekoliko stotinki sekunde može značiti razliku u utrci, tako da je svaki detalj veoma bitan,“ govori olimpijac Ted Ligety. Povijesno gledajući, europski timovi imali su bolju opremu od američkih. Iz toga razloga  je Američka skijaška i snowboard udruga učinila nužne korake kako bi (pre)stigla konkurenciju iz Europe.

Istraživači iz njihovih laboratorija elektronskim mikroskopom su analizirali različite vrste tkanina, te odabrali one teksture koje daju bolji protok zraka i smanjuju otpor (npr. koža od morskog psa).

Novi kombinezoni posebno su dizajnirani za zahtjevne staze na ovim OI u Sočiju. Istraživači su metodički analizirali brzinu i GPS podatke s probnih vožnji kako bi uz pomoć novih informacija odredili gdje je najpovoljnije mjesto za postavljanje patentnih zatvarača i šavova.

Nakon toga su izveli više od stotinu testova koji su potvrdili da nova oprema daje 17% bolje rezultate od prethodne. Zbog blizine mora, Ligety vjeruje kako će kombinezon imati posebnu vrijednost u Sočiju.

Zrak je teži, gušći i vlažniji, tako da će otpor zraka igrati još veću ulogu.“

Ski1

Izvori/dodatno čitanje:

Aviva Rutkin, Sculpted skate suits debut at Sochi, New Scientist, 2014.

Thomas Claburn, Sochi Olympics 2014: 10 Technologies In Spotlight, Information Week, 2014.

Erica Westly, Engineering The Ideal Olympian, Popular Science, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...