Znanstvenici kreirali prvi oblik života koji sadrži ‘vanzemaljski’ DNK

Znanstvenici kreirali prvi oblik života koji sadrži ‘vanzemaljski’ DNK

Znanstvenici iz Kalifornije uspjeli su po prvi put kreirati organizam čiji se genetski kod sastoji od šest slova, umjesto uobičajena četiri. To znači da je bakterija, koja je opisana u radu objavljenom u časopisu Nature, prvi oblik života koji se sastoji od umjetnih građevnih sekcija.

Kada znanstvenici pričaju o slovima DNK abecede, oni zapravo govore o nukleotidima: molekulama koje se povezuju kako bi stvorili DNK. Uobičajeno, molekule se sastoje od četiri slova: A,T,C i G. Međutim, znanstvenici iz Scripps Istraživačkog Instituta su uspjeli dodati još jedan par umjetnih ‘X’ i ‘Y’ nukleotida u genetski kod E. Coli, izvještava New York Times. Za sada, bakterija se reproducira normalno i prenosi novi X-Y par na svoje potomke.

Floyd Romesberg, kemičar sa Scripps instituta, izjavio je za New York Times kako će dodavanje slova genetskom kodu omogućiti istraživačima “da ispisuju više riječi i govore više priča.” Ipak, nisu svi toliko oduševljeni ispisivanjem ‘novih slova‘.

Jim Thomas, osoba zadužena za odnose s javnošću ETC Grupe, izjavio je da “dolazak ovog neočekivanog ‘vanzemaljskog’ životnog oblika može imati mnoge etičke, legalne i nadzorne implikacije.

Za sada, istraživači pokušavaju otkriti koliko dugo bakterija može preživjeti. Još uvijek znanstvenici ne mogu napraviti nove proteine, tako da ovaj eksperiment trenutno ne može voditi prema stvaranju novih cjepiva i lijekova.

Izvan kontroliranih uvjeta ova bakterija ne može dugo preživjeti. Romesberg tvrdi kako bakterija treba sintetičke molekule kako bi se razmnožavala, a za sada jedino joj znanstvenici mogu omogućiti redovnu opskrbu. To znači da bakterija nikako ne može zaraziti drugi organizam u trenutnoj formi. Zapravo, jedini način na koji može preživjeti ‘u divljini‘ je povratak tradicionalnoj DNK abecedi od četiri slova.

expanded-alphabetPotencijalne mogućnosti stvaranja novih vrsta aminokiselina

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...