Znanstvenici riješili misterij ‘plutajućeg kamena’ u Dolini smrti

Znanstvenici riješili misterij ‘plutajućeg kamena’ u Dolini smrti

Misterij i fenomen plutajućeg kamenja u Dolini smrti je napokon riješen. Kamenje nerijetko teško i po 300 kilograma, posljednjih stotinjak godina je intrigiralo mnoge, a objašnjenja i špekulacija je bilo svih vrsta. Kamene gromade znale su ostavljati trag pomicanja dug i preko 200 metara. Iako ta kretanja dosad nisu bila dokumentirana, jedan tim istraživača u tome je ipak uspio.

Tim koji je sve uspio snimiti činili su inženjer, biolog i geolog. Na snimci se vidi kako je kamenje zapravo nošeno laganim vjetrom, po blatu, tako da kamenje po njemu prije “pluta”. Da bi se ovaj fenomen ostvario, trebaju biti zadovoljeni posebni uvjeti. Led na površini “blatnog jezerca” treba biti iznimno tanak, gotovo kao staklo, ali u isto vrijeme dovoljno čvrst da bi izdržao težinu kamenih gromada. Nakon hladne noći, koja bi održala takvo stanje leda, potreban je sunčan dan s laganim vjetrom. Sunce bi polagano topilo nastali led, a vjetar bi utjecao na kretanje kamenja, prenosi Live Science.

Najbolji uvjeti za spomenuti fenomen zabilježeni su između prosinca 2013. godine, a trajali su sve do veljače 2014. godine. U tom razdoblju zabilježen je velik broj zimskih oluja popraćen padalinama te je u deset tjedana dokumentirano preko stotinu različitih kretanja. Iako se rješenje ovog dugogodišnjeg misterija čini lagano, za njegovo otkriće trebalo je jako puno istraživanja. U ovom “pobjedničkom timu” istraživača, našao se i geolog Ralph Lorenz, koji je 2011. godine iznio rješenje misterija.

Podsjetimo, u studiji koju je objavio iste godine, objasnio je cjelokupni postupak, a pojednostavljeno rješenje iznio je još prošle godine u intervjuu za Smithsonian: “U suštini, oko kamena je sloj leda, a otapanjem se promijeni razina tekućine u okolini te kamen ‘ispluta’ iz blata”, ispričao je. Svoju teoriju je Lorenz dokazao i jednostavnim kuhinjskim eksperimentom, no kako konkretno pomicanje kamenja dotad nije bilo zabilježeno, njegovo saznanje je bila još samo jedna teorija, koja je sad potvrđena.

kamenje_28082014_shutterstock

Izvor:

B.La., Riješen misterij “magičnog plutajućeg kamena” u Dolini smrti, Index, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...