Znanstvenici simulirali putovanje kroz vrijeme s fotonima

Znanstvenici simulirali putovanje kroz vrijeme s fotonima

Čini se da je putovanje kroz vrijeme ipak moguće… Za čestice svjetla.

Koristeći foton, fizičari su uspjeli simulirati putovanje kvantne čestice kroz vrijeme. Proučavanje ponašanja fotona moglo bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju nekih neobjašnjivih aspekata moderne fizike.

Pitanje putovanja kroz vrijeme nalazi se na granici dvije naše najuspješnije, ali i nekompatibilne teorije. To su Einsteniova opća teorija relativnosti i kvantna mehanika,” istaknuto je u izvješću za javnost Sveučilišta Queensland. “Einsteinova teorija opisuje svijet velikih razmjera zvijezda i galaksija, dok je kvantna mehanika izvrstan opis svijeta na veličinama atoma i molekula.

Vrijeme protječe brže ili sporije, ovisno o tome koliko se brzo krećemo u odnosu na drugi objekt. Einsteinova teorija sugerira mogućnost putovanja kroz vrijeme slijedom prostor-vremenskog puta koji nas vraća do početne točke u prostoru koja se nalazi u prošlosti. To je stabilna crvotočina za putovanje koju nazivamo zatvorena krivulja vremena (prikazana na slici dolje).

U kvantnom području, autori govore, paradoks putovanja kroz vrijeme može biti riješen, a da pri tomu zatvorena krivulja vremena ostane u skladu s relativnošću. Na primjer, u blizini crne rupe efekti opće teorije relativnosti igraju ključnu ulogu.

Na slici možemo vidjeti prostor-vremensku strukturu koja (horizontalno) prikazuje puteve kroz prostor i (vertikalno) vrijeme. Kvantne čestice crvotočinom putuju nazad kroz vrijeme i vraćaju se do iste lokacije u prostoru i vremenu.

Svojstva kvantnih čestica su nejasna ili neodređena, tako da im to daje dovoljno prostora da bi izbjegli neusklađenosti putovanja kroz vrijeme,” objašnjava Tim Ralph sa Sveučilišta Queensland. “Naša studija daje uvide u to kako priroda ne mora slijediti predviđanja teorije.” To uključuje kršenja Heisenbergova načela neodređenosti, probijanje kvantne kriptografije i savršeno kloniranje kvantnih stanja.

space-time structure

Ovaj rad je objavljen u časopisu Nature Communications ovaj tjedan.

Izvor:

Janet Fang, Scientists Have Simulated Time Travel With Photons, IFLScience, 2014.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...