Znanstveno gledajući–Djed Božićnjak bi mogao postojati

Znanstveno gledajući – Djed Božićnjak bi mogao postojati

Svima je poznata priča o Djedu Božićnjaku koji na Božić dariva dobru djecu. Naravno, to nije niti malo lagan zadatak – djedica u jednom danu milijunima djece mora dostaviti njihove poklone. Dodatne otegotne okolnosti su njegova zrela dob i loša fizička forma. Ipak, djeca se bude sretna s poklonima ispod bora. Kako li mu to uspijeva?

Da ne bi došli do nekih ekstremnih tvrdnji, poslužit ćemo se fizikom da objasnimo djedov nevjerojatni uspjeh.

BRZINA

Brzina je jedan od ključnih faktora za uspjeh Djeda Božićnjaka. Uzmimo da djedica ima 24 sata da dostavi poklone (iako bi zbog različitih vremenskih zona i zemljine rotacije teoretski imao 31 sat, ali dati ćemo mu veći izazov) za 200 milijuna dobre djece (imamo pouzdane podatke od djedice da je to točan broj za 2013. godinu).

Nadalje, u prosječnom kućanstvu nalazi se 2,67 djece, što znači da će Djed Božićnjak morati dostaviti poklone u 75 miliona kućanstava koja se nalaze na prosječnoj udaljenosti od 2,62 km.

Nakon malo izračuna dolazimo do zaključka da se Djed Božićnjak mora kretati brzinom od 8 180 295,55 km/h. Prilično brzo, ali opet 130 puta sporije od brzine svjetlosti. Ako uzmemo u obzir da se Freddie Mercury kreće brzinom svjetlosti, naša pretpostavka više nije tako luda. Uz to, njegova brzina je u skladu s Einsteinovom specijalnom teorijom relativnosti, tako da možemo reći da je definitivno prošao test brzine.

SAONICE

Znam da se trenutno pitate kakve bi saonice on morao imati da bi postigle tu brzinu. Ne brinite, ima ljudi koji su razmišljali o toj naprednoj tehnologiji.

Dr. Larry Silverberg, sa Sveučilišta North Carolina, profesor je mehanike i aero inženjeringa, te o ovoj temi govori: „Djed koristi tehnologiju koju za sada ne možemo rekreirati u laboratorijima. Moramo proći dug put da bi došli do aerodinamične i termodinamičke tehnologije koju koristi Djed Božićnjak.“

Što to točno znači? Mark R. Ransom , također sa Sveučilišta North Carolina, predstavio je grafiku u kojoj objašnjava kako bi takve saonice trebale izgledati.

 sleigh_illus_004

Saonice su napravljene od titanij legure oblika pčelinjih saća, što ih čini veoma laganim i čvrstim (20 puta jače od bilo kojeg materijala kojega imamo danas). Kao dodatak ovom čudnovatom materijalu, saonice mogu mijenjati oblik svakoga trenutka kako bi povećale efikasnost.

Laserski senzori na prednjoj strani saonica omogućuju detektiranje nadolazećih vremenskih (ne)prilika, a elektronika unutar saonica osigurava optimalan put do odredišta.

Kako ne bi morao sa sobom vući hrpu poklona, u saonicama je ugrađen najmoderniji 3D printer koji izrađuje igračke na licu mjesta u rekordno kratkom roku.

RELATIVISTIČKI DJEDICA

Ako vas još uvijek nisam uvjerio da Djed može putovati gore navedenom brzinom (vjerojatno ste se pitali što je s otporom zraka pri takvim brzinama i centrifugalnim silama) , vrijeme je da razmotrimo alternativne načine koje bi djed mogao koristiti (a da su u skladu sa zakonima fizike).

Budući da Djed Božićnjak može savinuti prostor i vrijeme kako želi, on je u mogućnosti da stvori „oblake relativnosti“ . U suštini, djed može kreirati vlastita područja vremena koja se relativno sporije kreću od vremena na Zemlji. To znači da bi u svojoj domeni on mogao dostavljati poklone mjesecima, dok bi na Zemlji prošlo samo nekoliko sati.

KVANTNI DJEDICA

Djed Božićnjak mogao bi koristiti i kvantni put, što mu otvara more novih mogućnosti. Tako može koristiti tzv. kvantnu superpoziciju kako bi dostavio poklone koji bi mogli postojati na dva mjesta istodobno, a svoj konačni oblik poprimiti tek kada ih djeca otvore.

Ovime bi potencijalno značajno smanjio teret, što je poprilično zgodno ukoliko niste bili uvjereni u njegov supermoderni 3D printer koji izrađuje igračke ‘na licu mjesta‘.

santa-claus-image-HD-wallpaper

Djedica bi mogao koristiti i kvantno tuneliranje kako bi ‘letio kroz čvrste objekte‘ i izbacivao poklone za vrijeme takvog putovanja. Osim toga, on može koristiti tehnologiju teleportacije da bude diljem svijeta dok se nalazi u udobnosti svoga doma.

ALETRNATIVNI PRISTUP

Do sada biste već trebali biti uvjereni u mogućnost postojanja Djeda Božićnjaka, no ukoliko ste još uvijek skeptični i naginjete prema ekstremnim rješenjima – imamo nešto i za vas.

Henry Tang, učitelj matematike iz Sydneya, govori kako je djedica majstor kontrole svijesti. Prema njemu, on manipulira milijunima roditelja diljem svijeta kako bi svojoj djeci na Božić kupili poklone.

Glasine kruže da se Djed Božićnjak toliko obogatio od ugovora s raznim korporacijama da je bio u mogućnosti da si kupi:
-palaču na Sjevernom polu

-tim sluga sačinjenih isključivo od patuljaka

-genetski modificirane sobove

-čarobne saonice napravljene od NLO tehnologije koje mu služe za čistu zabavu

-besmrtnost, ali uz cijenu cjeloživotne pretilosti-navodno je ovu čudotvornu mješavinu razvio njego njegov glavni sponzor Coca-Cola

Neovisno u koju verziju vjerujete, znajte da znanostblog.com svim vjernicima želi sve najbolje povodom Božića. Provedite ga u miru i veselju, a za poklone (i nedostatak istih) obratite se djedici.

 

Izvori/dodatno čitanje:

Znanostblog.com, Kvantni svijet budućnosti, Znanost Blog, 2013.

Mark R. Ransom, Santa Sleigh, North Carolina State University, 2013.

Joshua Filmer, Scientifically Speaking, Santa Can Exist, From Quarks To Quasars, 2013.

Blueglass.com, The Physics of Santa, Blue Glass, 2012.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...