Zvijezda unutar zvijezde – Thorne–Żytkow objekt

Zvijezd unutar zvijezde

Postoje mnoge čudnovate stvari u svemiru. Među njima su binarni sustavi, čudni prsteni i misteriozne crne rupe. Na ovaj popis možemo dodati i Thorne–Żytkow objekat (TZO), zvijezdu unutar zvijezde, objekt koji su astronomi prvi put detektirali tek 2014.

Kako nastaje Thorne–Żytkow objekt?

Još uvijek ne možemo sa sigurnošću tvrditi kako TZO nastaje, ali  prevladavajuća teorija govori nam kako crvena divovska  zvijezda u suštini „proguta“ malenu neutronsku zvijezdu. Ona potom dolazi u središte divovske zvijezde i zadržava se u njenoj jezgri.

Budući da se TZO objekt ne može identificirati gledanjem, znanstvenici koriste svoje znanje o elementima kako bi identificirali jedinstven spektar svjetlosti. Zvijezde su zapravo tvornice kemijskih elemenata:  njihove jezgre spajaju atome vodike u helij, atome helija u berilij i tako sve dok ne dođemo do atoma željeza.

Čak i kada je zvijezda dovoljno masivna da može proizvesti željezo, njena masa se i dalje povećava do gustoće atomske jezgre te potom dolazi do eksplozije poznate kao supernova. Na taj način dolazi do kreiranja jezgre neutronske zvijezde TZO objekta. Ona je super gusto tijelo koje nastaje nakon što je zvijezda otpustila svoje vanjske slojeve.

Elemente koje proizvodi divovska crvena zvijezda možemo lako predvidjeti. No, kada takva zvijezda ima neutronsku zvijezdu u svojoj jezgri, ti elementi se mijenjaju. Točnije, znanstvenici koji su otkrili prvi TZO uočili su kako određeni spektar svjetlosti ukazuje na veću razinu litija, rubidija i molibdena.

Sve ovo je prilično blizu predviđanjima koja su napravili fizičari Kip Thorne i Anna Zytkowa još 1975., kada su po prvi put predstavili teoriju postojanja Thorne–Żytkow objekata.

Zvijezd unutar zvijezde

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...