Knjige: Elegantni svemir

Naslov: Elegantni svemir  Superstrune, skrivene dimenzije i potraga za konačnom teorijom

Autor: Brian Greene

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk, lipanj 2012.

Broj stranica: 524.

„’Elegantni svemir’ napisao sam u pokušaju da dojmljive spoznaje koje nastaju u avangardnoj fizici postanu dostupne širokom spektru čitatelja, posebno onima koji nisu učili matematiku ni fiziku.“

Iza ove ambiciozne tvrdnje stoji autor Brian Greene, popularni fizičar i veliki promotor znanosti. Kako izjava ne bi ostala ‘mrtvo slovo na papiru’ Greene se uistinu potvrdio napraviti razumljivu knjigu sa što je manje formula i stručnih izraza. U slučaju pojedinih nejasnih izraza, na kraju knjige se nalazi glosar znanstvenih pojmova kako autor u nijednom trenutku ne bi ostao neshvaćen. Niti matematički obrazovaniji čitatelji neće ostati zakinuti jer nerijetko u fusnotama Greene se obraća isključivo njima.

Moram priznati kako dugo nisam čitao ovako jednostavan stil pisanja kojim se  objašnjavaju kompleksne teorije i hipoteze. Autor nam dalje obilje primjera, nerijetko koristeći svoje fikcijske likove kako bismo bolje razumjeli određene pojave. Primjeri su lako pamtljivi i ne sumnjam da će mnogi od njih čitateljima ostati u trajnom sjećanju.

Koncepcijski knjigu možemo podijeliti na tri velika dijela. U prvom nas autor upoznaje s teorijom relativnosti, drugi dio je posvećen kvantnoj fizici, dok se u trećem (i najvećem) dijelu autor posvećuje teoriji superstruna.

Iako ovaj tekst nikako nije namijenjen objašnjavanju ili kritiziranju teorije superstruna, za neupućene moramo ponoviti kako danas postoje dvije dominantne teorije u fizici. Naravno, riječ je o kvantnoj fizici koja nam opisuje svijet atoma, subatomskih čestica i sila; i o teoriji relativnosti koja se primjenjuje na makro svijet, a bavi se opisivanjem prostora i vremena. Kao što autor naglašava u mnogo situacija, znanstvenici se već duže vrijeme bore s ujedinjenjem ove dvije teorije u jednu konačnu teoriju svega. Sam Albert Einstein posljednjih je 30-ak godina svoga života radio na ovom problemu.

Tu se pojavljuje teorija superstruna koja na elegantan način opisuje i rješava ovaj problem. Naravno, pod pretpostavkom da se pokaže kako je teorija superstruna ispravna. Neki od problema s kojima se susreću teoretičari superstruna su nedovoljan broj dimenzija koje poznajemo (pretpostavlja se kako bi za ispravnost ove teorije trebalo postojati još barem 6,7 dodatnih dimenzija koje trenutno ne možemo dokazati) ili nemogućnost sadašnjih instrumenata da potvrde ili pobiju postojanje struna (proton je sto milijardi milijardi puta veći od struana, tako da se njihovo postojanje u bližoj budućnosti zasigurno neće moći potvrditi).

Bilo da je teorija struna točna ili pogrešna, nedvojbeno je kako nam autor samu temu približava na zabavan i svima razumljiv način. Čak i ako nemate predznanja u postojećim teorijama, sami opisi  kvantne mehanike i teorije relativnosti iz knjige biti će dovoljni da priču oko teorije superstruna možete pratiti bez poteškoća.

Jednostavnost je glavna odlika ove knjige, stoga ukoliko ste imalo zainteresirani za fiziku, ovu knjigu ćete pročitati s užitkom. Čak i ako se ne slažete s teorijom superstruna, dobro je razumjeti njene osnove, a za to ne postoji bolja knjiga od ‘Elegantnog svemira’.

Svatko koga zanimaju horizonti teorijske fizike – povijesni, sadašnji i budući – s velikim će užitkom čitati ovu knjigu.“ –  Edward Witten, Sveučilište Princeton

 

Ocjena:

1

 

 

Gdje kupiti: Superknjižara

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...