Knjige: Ekonomski paradoksi

Naslov: Ekonomski paradoksi

Autor: Petar Filipić

Izdavač: Naklada Jesenski i Turk, studeni 2012.

Broj stranica: 367.

Kada je Bog stvarao svijet, nekome je podario naftu. Nama je udijelio dug i ministre koji ulaskom u Vladu svoju glavu zamijene stranačkom.

Napokon! Napokon jedna domaća knjiga ekonomske tematike koja na zabavan način predstavlja ekonomsku teoriju. ‘Ekonomski paradoksi’ od Petra Filipića pravo su osvježenje u moru monotonih dijela koje široj publici pokušavaju predstaviti makro i mikroekonomiju. Kako autor ističe, ova je knjiga prvenstveno je namijenjena ekonomistima, ali i osobe bez ekonomskoga obrazovanja lako će pratiti 24 paradoksa koja nam osebujni splitski profesor predstavlja.

Veći dio paradoksa objavljenih u knjizi klasični su primjeri ekonomske prakse, tako da nailazimo na dobro poznati paradoks štednje, zatvorenikovu dilemu, model limuna i slično. Sa druge strane tu je i sedam paradoksa koji su rezultat autorovih istraživanja i koji se do sada nisu pojavljivali u literaturi kao paradoksi.

Čitateljevu pozornost autor pokušava održati duhovitim primjedbama, tako da nerijetko susrećemo duhovite opaske kao npr.:

I bez vode, i bez nafte i plina, naši su našli način kako dugoročno osigurati enorman priliv deviza. Zaduživanjem u inozemstvu!“

‘Glavna meta’ Filipićevih kritika zasigurno su vladajući, tako u mnogobrojnim situacijama autor ukazuje na apsurdnost pojedinih poteza i prognoza.

 “U rezultatu, na kraju 2009. godine, razlika između prognoziranog (prognozirao je tadašnji ministar financija Ivan Šuker) i ostvarenog dosegla je razmjere nezabilježene u svjetskoj prognozerskoj praksi. Pogreška se kretala, ovisno o pojedinom agregatu (bez inflacije i nezaposlenosti), između 390 i 1490%”.

FILIPIC4-260313.1

Ipak, autor ponajviše briljira u jednostavnom opisu ekonomskih fenomena koje približava široj publici kako kroz međunarodna, tako i domaća istraživanja. Između ostaloga možemo saznati da su studentice ekonomskoga fakulteta dvostruko paradoksalne, odnosno da  veću razinu sreće na Ekonomskom fakultetu u Splitu imaju studenti umjesto studentica, što se ne podudara s međunarodnim istraživanjima gdje su djevojke u mlađoj dobi  sretnije, dok se situacija obrne u starijoj životnoj dobi.

Referenciranje je veoma spretno izvedeno, na kraju svakog od 24 poglavlja imamo napisane sve relevantne reference za tu cjelinu. Ukupan broj referenciranih djela i fusnota zaista je pozamašan (njih 360) tako da ovakvo referenciranje itekako ima smisla, posebno jer je svaka cjelina nova priča koja nema veze s prethodnom.

‘Ekonomski paradoksi’ odlično će poslužiti ekonomistima da se podsjete tema koje su prolazili za vrijeme studiranja, ujedno knjiga će biti zanimljiva i osobama koje žele razumjeti što se krije iza pojedinih ekonomskih poteza, a ne zadovoljavaju se objašnjenjima u dnevnim novinama.

Ocjena:

1 

Gdje kupiti: Superknjižara

 

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...