Mogu li životinje predosjetiti potres?

Kada dođe do potresa, različite vibracije putuju kroz zemlju različitim brzinama. Primarna (P-val) vibracija putuje dva puta brže od sekundarne (S-val) vibracije koja je zaslužna za veća podrhtavanja. Uobičajeno, P-valovi su previše suptilni da bi ih ljudi mogli osjetili, iako ih seizmografi lako očitavaju.

Neke životinje imaju sposobnost detekcije P-valova prije nego dođe do S-valova. Ova sposobnost daje im dvominutno upozorenje da se približava opasnost. Priče u kojima zmije napuštaju svoja staništa, psi pretjerano laju i ptice lete u neuobičajenim putanjama danima prije potresa ipak su pretjerane, iako mogu postojati suptilne promjene koje životinje mogu detektirati.

Studija iz 2011. otkrila je kako pritisci koji prethode potresu uzrokuju pozitivan naboj koji putem kamenja dolazi do površine i potiče kemijske promjene u podzemnim vodama. Moguće je da je upravo to razlog zašto su žabe krastače naglo napustile svoje stanište nekoliko dana prije potresa koji je 2009. pogodio grad L’Aquila u središnjoj Italiji. Njihovo stanište nalazilo se 74 kilometra od epicentra.

Pozitivan naboj može utjecati i na elektromagnetska polja koja šišmiši i ptice koriste za navigaciju, ali za to još uvijek ne postoje izravni dokazi.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...