‘Duga’ planine otkrivaju povijest našeg planeta

‘Duga’ planine otkrivaju povijest našeg planeta

Boje koje možemo vidjeti u podnožju planine Ausangate u Peruu govore nam priču o povijesti našeg planeta.

Svaki odjeljak predstavlja jedno vremensko razdoblje koje traje tisuće, a možda i desetke tisuća godina. Iako su sve stijene sedimentne, formirane od blata i pijeska koji su se proizašli iz riječnog i jezernog taloga, njihova boja otkriva vremenske uvjete u kojima su nastali.

 Crvene pruge dobile su boju od hematita, minerala koji se sastoji od željeza i kisika, te ne sadrži vodu u sebi. Samim time, možemo zaključiti kako  je to vremensko razdoblje bilo izrazito sušno.

To je isti mineral koji je dao Marsu njegovu osebujnu boju i oblik“ govori Dr.Matt Genge sa Imperial College-a u Londonu.

U žutim slojevima dominira mineral limonit, dok u smeđima dominaciju ima getit. Oba minerala sadrže vodu i govore nam kako je bilo vode u vremenu njihova nastanka.

Zeleni slojevi formirani su kada je postojalo obilje biljaka što upućuje na vlažno razdoblje.

Slične planine postoje u Kini, Kanadi i Argentini. Prije nego se impresionirate planinom duge u Kini, budite svjesni kako su mnoge fotografije prerađene u programima za grafičku obradu i obratite pozornost na manje spektakularne fotografije. Upravo su one stvarno stanje planina.

ausangate

Planine Ausangate u Peruu, Izvor: Peru Travel Now

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...