Kvantni eksperiment potvrdio – naša zbilja ne postoji dok ju ne izmjerimo

Australijski znanstvenici rekreirali su poznati eksperiment i potvrdili bizarna previđanja kvantne fizike o našoj zbilji. Ona zapravo ne postoji dok ju ne izmjerimo, makar na veoma malim razmjerima.

Sve ovo djeluje kao kompleksna tema, ali eksperiment u suštini postavlja jednostavno pitanje: ukoliko imamo predmet koji se može biti čestica ili val, u kojem trenutku taj predmet ‘oduči’ o načinu svoga postojanja?

Naša logika govori nam kako je predmet val ili čestica, a naša mjerenja nemaju nikakvog utjecaja na njega. S druge strane, kvantna teorija predviđa kako rezultati ovise o samom mjerenju. Upravu tu tvrdnju potvrdio je tim znanstvenika s Australskog nacionalnog sveučilišta.

„Rezultati pokazuju kako su mjerenja sve. Na kvantnoj razini, stvarnost ne postoji ukoliko ne pogledamo na nju,“ govori vođa projekta, fizičar Andrew Truscott.

Ovaj John Wheelerov misaoni eksperiment prvi put je predložen 1978., ali tada još nije postojala potrebna tehnologija za obavljanje eksperimenta. Danas, gotovo 40 godina kasnije, australski tim je uspio rekreirati eksperiment koristeći helijeve atome raspršene laserskim svjetlom.

„Kvantna predviđanja o interferenciji čine se dovoljno čudnim kada je u pitanju svjetlo, a za atome, koji imaju masu i međusobno djeluju s elektroničkim poljem, ono je još čudnije, “ govori Roman Khakimov, suradnik na projektu.

Izvor/dodatno čitanje:

Fiona Macdonald, Reality doesn’t exist until we measure it, quantum experiment confirms, Science Alert, 2015.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...