Uspješan povratak Smanthe Cristoforetti – žene s najdužim jednokratnim boravkom u svemiru

Samantha Cristoforetti, Terry Virts i Anton Shkaplerov su uspješno sletjeli u Kazahstan nakon trosatne vožnje letjelicom Soyuz. Napustili su Međunarodnu svemirsku postaju u 12:20 i time okončali šestomjesečni boravak u svemiru.

Nakon odvajanja od Međunarodne svemirske postaje, Soyuz TMA-15M je postigao brzinu od gotovo 28 800 km/h i u kratkom roku došao do atmosfere. Uslijedilo je odvajanje modula da bi potom pad astronauta bio dodatno ulažen otvaranjem padobrana.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji još uvijek se nalazi astronaut Scott Kelly te kozmonauti Mikhail Leaning i Gennady Padalka koji se brinu o postaji i osiguravaju kontinuitet znanstvenih eksperimenata.

Samantha Cristoforetti

Samantha je sedmi astronaut Europske svemirske agencije (ESA) i prvi ženski astronaut iste agencije koji je završio dugotrajnu svemirsku misiju. U svemiru je provela 200 dana što ne samo da je najduži jednokratni boravak bilo kojega astronauta iz Europske svemirske agencije nego je i najduži jednokratni boravaka bilo koje astronautkinje općenito.

U svemir je Smantha preuzela dužnosti od kolege Alexandera Gersta. Bila je zadužena za nadgledanje primopredaje tereta. Također, obavila je dvije svemirske šetnje te igrala važnu ulogu u pripremi i asistiranju kolega na njihovom radu izvan stanice.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...