Zašto Pluton više nije planet?

Zašto Pluton više nije planet?

Unatoč našem prvoaprilskom zapisu, Pluton još uvijek nije planet. Niti će postati. Postoje određeni zahtjevi koji moraju biti zadovoljeni kako bi objekt u svemiru bio klasificirali kao planet. Ipak, Pluton je patuljasti planet, zar ne?

Pluto je izgubio status planeta i klasificiran je kao patuljasti planet  još 2006. Mnogi od nas su odrasli učeći u osnovnim školama da je Pluton deveti planet našeg sustava, stoga ne iznenađuje kako je gubitak statusa planeta malenog Plutona popraćen raznim kontroverzama. Uostalom, Međunarodni astronomska zajednica je u kolovozu 2006. okončao tridesetogodišnju debatu oko definicije planeta i postavio nova pravila koja vrijede i danas.

Kao i u svakoj debati, bilo je protivnika i pobornika nove ideje. Kod površnih pratitelja događaja prevladava mišljenje kako Pluton više nije planet isključivo zbog svoje skromne veličine, ali niti Merkur nije mnogo veći od Plutona, zar ne?

U stvarnosti, veličina Plutona imala je malo veze s njegovom reklasifikacijom. Zapravo, prema  Međunarodnoj astronomskoj zajednici postoji određena masa koju planeti moraju imati, ali Pluton nedvojbeno zadovoljava taj kriterij.

Da bi Pluton bio klasificiran kao planet on mora zadovoljavati još neke kriterije.

  • Mora biti u orbiti oko Sunca
  • Mora imati dovoljnu masu da organizira hidrostatsku ravnotežu
  • Njegova orbita ne smije biti ‘oslobođena od susjeda’

Pluton, očigledno, se nalazi u orbiti oko Sunca. Hidrostatska ravnoteža znači da tijelo treba imati okrugao oblik, što Pluton također zadovoljava. No, na žalost, ‘oslobođena od susjeda’ znači da u posljednjoj fazi formacije, tijelo treba postati gravitacijski dominantno. To znači da osim vlastitih satelita (i svih ostalih tijela koji su pod utjecajem gravitacije potencijalnog planeta), nema nebeskih tijela koja se nalaze unutar planetarne orbite. Veliki objekti koji zadovoljavaju prva dva kriterija, ali ne i treći, klasificiraju se kao patuljasti planet.

Pluton je dio Kupierovog pojasa koji se proteže od 30 (Neptunove orbite) do 50 astronomskih jedinica. On je ujedno najveći objekt u pojasu koji dijeli mnoga obilježja sa kometima. Nažalost, zbog svoje pozicije u pojasu, Pluton dijeli orbitu s mnogih objektima i samim time  ne može biti klasificiran kao planet.

Dakle-da-Pluton je malen, ali zbog toga nije izgubio status devetog planeta. Bez obzira na to, on i dalje ima mjesto u Sunčevu sustavu (i našim srcima), te obiđe Sunce svakih 248 godina. Zapravo, od doba kada je otkriven 1930. do reklasifikacije 2006., Pluton je napravio manje od trećine svog puta oko Sunca.

10155982_521900644597023_146326863_n

Izvori/dodatno čitanje:

Jolene Creighton, Why Isn’t Pluto a Planet?, From Quarks To Quasars, 2014.

Karl Tate, Inside Dwarf Planet Pluto, Space.com, 2010.

Karl Tate, Pluto: A Dwarf Planet Oddity (Infographic), Space.com, 2012.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...