Pluton ponovno postaje planet od siječnja 2015.

Međunarodna astronomska zajednica potvrdila: Pluton ponovno postaje planet od siječnja 2015.

***Ovaj zapis bio je prvoaprilska šala 2014. godine. Pluton nije, niti neće, ponovno postati planet.***

Nagađanja koja su kružila u znanstvenim krugovima pokazala su se istinitim. Međunarodna astronomska zajednica (IAU-International Astronomical Union) potvrdila je kako Pluton ponovno postaje planet u siječnju 2015.

Kao što znate, 2006. ista organizacija donijela je odluku kako mnogima omiljeni planet postaje „planet patuljak“ . Kao glavni razlog ovakvog poteza navodi se kako postoje i veća nebeska tijela koja nisu klasificirana kao planeti. Jedan od njih je 136199 Eris koje je za 27% veći od Plutona.

Ipak, ono čemu znanstvenici nisu dali dovoljno pažnje je činjenica da je prema službenoj definiciji planet svaki objekt koji posjeduje barem jedan satelit. Opće poznata činjenica je da Pluton ima čak 3 satelita, od kojih je daleko najpoznatiji Haron, te samim time se mora svrstati kao deveti planet Sunčeva sustava.

U službenom dopisu Međunarodne astronomske zajednice navodi se kako je njihova odluka o ponovnom vraćanju statusa planeta Plutonu konačna i ona stupa na snagu početkom sljedeće godine.

Ova odluka već je izazvala brojne reakcije znanstvenika, tako popularna web stranica From quarks to quasars prenosi izjavu Dr. Amelia Kohlera s Instituta za planetarne studije koji govori:

Nismo mislili da će ikomu biti stalo do male ledene stijene na rubu Sunčeva sustava. Očigledno, pogriješili smo.

Dr. Kohler ovom izjavom se osvrće na veliki pritisak javnosti koja od 2006. zahtjeva povratak Plutona među planete.

Slavni astrofizičar Neil deGrasse Tyson, koji je sudjelovao u odboru koji je Plutona učinio planetoidom kratko je prokomentirao cijelu situaciju:

Šokiran sam, moram detaljno pogledati izvješće kako bi mogao dati konkretan komentar.

412348

Evidentno uznemireni Tyson na kraju je kratko zaključio: „Samo jedno je sigurno, moju službenu izjavu uskoro ćete moći pročitati ekskluzivno na znanostblog.com. Nemam dodatnih komentara.
Ostaje nam vidjeti kako će ostatak znanstvene zajednice reagirati na ovu važnu objavu.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...