Kraj loših sjećanja?

 

Kraj loših sjećanja?

Novi lijek daje nadu oboljelima od PTSP-a

Većina nas ima nekoliko trenutaka koje bi rado zaboravili. Međutim, oboljelima od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) loša sjećanja itekako otežavaju život.

Tim sa Sveučilišta Virgina otkrio je kako lijek FTY720, koji se koristi kod liječenja multipla skleroza, ima blagotvoran učinak kod pacijenata oboljelih od PTSP-a.

Znanstvenici su stavili miševe u posebnu komoru, dali im umjereni elektrošok i potom ih vratili u kavez. Sljedećeg dana vratili su miševe u komoru, ali im nisu dali elektrošok. Glodavci kojima je dan lijek nisu pokazali znakove stresa.

Naš rad govori kako postoje korisni efekti lijeka koje ne razumijemo u potpunosti,” govori voditeljica istraživanja Dr. Srah Spiegel. “Biti će važno u budućnosti odrediti može li ovaj lijek smanjiti gubitak kognitivnih funkcija i izbrisati loša sjećanja.”

Istraživački tim je otkrio kako se lijek akumulira u mozgovima miševa i inhibira enzime koji su uključeni u genetski izraz (proces u kojem se informacija u genu koristi za stvaranje RNA ili proteina).

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...