Najpametnije ptice na svijetu

 

Ptice su među najpametnijim životinjama na svijetu, pa ipak i među njima ima vrsta i jedinki koje se dodatno izdvajaju. Pogledajte popis nekih od najbistrijih ptica koje će vas impresionirati svojim sposobnostima.

Alexs – afrički sivi papagaj

Posebna sposobnost: jezik

Alexs je znao 150 engleskih riječi i čini se da je razumio što svaka pojedina riječ znači. Mogao je opisati 50 objekata prema njihovoj boji, obliku i materijalu. Odbijao je predmete koje nije tražio, a koje mu je nudila njegova učiteljica Irene Pepperberg. Irene je znanstvenica sa Sveučilišta Harvard koja je vjerovala kako su kognitivne vještine Alexa bile usporedive s vještinama petogodišnjeg djeteta.

[su_youtube url=”https://youtu.be/7yGOgs_UlEc”] [su_youtube url=”http://youtu.be/WM8iVi8t6Nk”][/su_youtube]

Betty – vrana iz Nove Kaledonije

Posebna sposobnost: pravljenje i korištenje alata

Betty je zadivila znanstvenike sa Sveučilišta Oxford izrađivanjem udice od ravnog komada žice. Nakon što je napravila željenu udicu, Betty ju je koristila kako bi došla do hrane koja je bila smještena u izduženoj staklenoj posudi. Ovo je bilo prvi put da je promatrana životinja napravila novi alata za specifični zadatak bez da je vidjela kako učiniti potrebnu radnju.

[su_youtube url=”https://youtu.be/UDg0AKfM8EY”] [su_youtube url=”http://youtu.be/WM8iVi8t6Nk”][/su_youtube]

Awisa – afrički sivi papagaj

Posebna sposobnost: logika

Sedam sivih papagaja gledalo je znanstvenike sa Sveučilišta u Beču kako skrivaju sjemenke ispod jedne neprozirne posude i orah ispod druge. Znanstvenici su potom, bez prisustva životinja, uklonili jednu vrstu hrane te ju pokazali svim pticama. Samo jedna papiga, Awisa, uvijek bi uspjela zapamtiti ispod koje posude se još uvijek nalazi hrana.

Gavrani

Posebne sposobnosti: znakovna komunikacija

Gavrani koriste svoje kljunove i krila kako bi upotrebljavali vlastiti znakovni jezik. Oni su u stanju pokazivati prema objektu zajedničkog interesa kako bi razvili bolju vezu s drugim gavranima. Primati su jedine životinje koje su sposobne koristiti geste na takav način.

Svrake

Posebna sposobnost: prepoznavanje sebe

Prepoznavanje vlastitog odraza oduvijek je smatrano naprednom kognitivnom sposobnošću. Dupini, azijski slonovi i neki primati mogu prepoznati sebe u zrcalu. Istu sposobnost posjeduju svrake, što nam daje naslutiti kako je ova sposobnost evoluirala zasebno kod svake vrste.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...