Nova snimka skoka Felixa Baumgartnera zabilježena GoPro kamerom

Nova snimka skoka Felixa Baumgartnera zabilježena GoPro kamerom

Sjećate se Felixa Baumgartnera? Naravno da se sjećate. On je ‘ludi’ Austrijanac koji je zadivio svijet krajem 2012. kada se uz pomoć specijalne kapsule i helijevog balona uputio do ruba stratosfere (točnije na 39.045 metara visine), da bi potom u specijalno dizajniranom odjelu napravio skok za pamćenje.

Prilikom izvođenja skoka ne samo da je postavio svjetski visinski rekord za let balonom, nego je također došao do brzine od 1342 km/h, ili 1,24 macha, što ga je učinilo prvim čovjekom koji je probio zvučni zid u slobodnom padu.

Prijenos skoka medijski je itekako dobro popraćen, te se na Internetu mogu naći mnogobrojni iznimno lijepi video zapisi. Ipak, GoPro je otišao korak dalje. Kompanija zadužena za proizvodnju specijaliziranih video kamera koji se koriste u raznim sportovima još jednom nas je oduševila.

Gledajući izravan prijenos dobro se sjećam kada se mala bijela točkica, odnosno Felix Baumgartner, u jednom trenutku počela nekontrolirano okretati. Nakon nekoliko sekundi shvatili smo kako je s Austrijskim herojem sve u redu i da nije došlo do gubitka svijesti, no ključni trenuci djelovali su uistinu kritično.

GoPro nam je omogućio izravan uvid u kompletan skok. Pogled iz prvog lica popraćen je Felixovim komentarima koji u jednom trenutku postaju poprilično ozbiljni. Čini se kako su sekunde dijelile  Felixa od gubitka svijesti. Uostalom, procijenite sami …

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...