Bill Nye protiv kreacionizma, treba li nam ovakva debata?

Bill Nye protiv kreacionizma, treba li nam ovakva debata?

Pratite li znanstvene, ili pak kreacionističeke stranice, zasigurno ste čuli kako 4.veljače Bill ‘The Science Guy’ Nye odlazi u Kentucky kako bi održao debatu protiv istaknutog kracionista Ken Hama. Na domaćem terenu, u Muzeju kreacije, Ham će pokušati obraniti tvrdnju ‘mlade zemlje’ i osporiti evoluciju.

U alternativnim kreacionističkim krugovima zasigurno vlada histerija. Ne samo da su postotci stanovnika koji ne vjeruju u evoluciju standardno visoki unutar SAD-a, nego je ekstremna opcija ‘mlade zemlje‘ dobila još malo kredibiliteta samim spominjanjem u medijima. Kako povijesno-znanstvene osnove ne postoje, to je upravo ono što treba ekstremnim idejama da bi dobile još veći zamaha u javnosti.

MLADA ZEMLJA

Ideja ‘mlade zemlje‘ govori nam kako je naš planet star oko 6000 godina (preciznije 5700 do 10000 godina) . Riječ je o dobu kada su se Sumerani bavili poljodjelstvom i ribarstvom, uspjeli smo izumiti plug za efikasniju obradu zemlje, dok su Kinezi uzgajali domaće svinje i bavili se stočarstvom.

Ipak, pobornici ‘mlade zemlje’ više vjeruju Irskom nadbiskupu iz 17. stoljeća Jamesu Ussheru kojega je Bog osobno konzultirao i rekao mu točan datum nastanka zemlje. Umjesto danas prihvaćenih 4,54 milijardi godina, Bog je Ussheru rekao kako je počeo s kreacijom 23. listopada 4004. prije Krista. Shodno tomu, fosili dinosaurusa su kušnja s neba (ili prema nekim iskrivljenim tumačenjima Biblije oni su živjeli u harmoniji s prvim ljudima) koja obmanjuje naivne ljude.

Teorija evolucije, s druge strane, relativno je nova teorija predložena od strane Charelsa Darwina sredinom 19. stoljeća. Iza nje stoji tona dokaza koji su neprestano potvrđivani tokom više od 150 godina. Danas je jedan od temelja znanosti i gotovo je jednoglasno prihvaćena od znanstvenika diljem svijeta. I ne, prema njoj ljudi nisu nastali od majmuna.

STAV CRKVE

Zanimljivo je pogledati službene stavove katoličke crkve po pitanju evolucije. Prije svega, ne smijemo zaboraviti veliku ulogu katoličkog znanstvenika Jean-Baptiste Lamarcka u samom stvaranju i oblikovanju teorije. Tu je i svećenik Gregor Mendel, otac genetike kojega se sjećate sa satova biologije. Unatoč nedvojbeno velikom doprinosu katoličkih znanstvenika na ovom polju znanosti sama Crkva ostala je poprilično ravnodušna po pitanju evolucije privih stotinu godina. Tek 1950. Papa Pio XII govori kako ne postoji konflikt između kršćanstva i teorija evolucije. Prema njemu evolucija nije sporna, ali Bog je stvorio dušu čovjeka.

url

Začeće je to tzv. teističke evolucije (ili evolucijske kreacije) kojoj se danas priklanja većina kršćana. Papa Ivan Pavao II dodatno je 1996. razradio stav Crkve prema prihvaćanju evolucije u kojem veoma znanstveno naglašava kako nam: „novi pronalasci govore kako je evolucija više od hipoteze.“ Zapravo, Crkva u potpunosti i prilično otvoreno odbacuje hipotezu ‘mlade zemlje‘ govoreći o njoj kao o pseudoznanosti. Potpuno isto mišljenje nalazimo unutar znanstvenih krugova, stoga konflikt između službenih stavova Crkve i evolucije ne postoji.

VRIJEDI LI RASPRAVE?

Ako uzmemo u obzir ovakvu situaciju postaje poprilično nejasno zašto je Bill Nye prihvatio debatu s predstavnikom ekstremne skupine. Prema svojoj definiciji debata bi trebala biti strukturirana argumentirana rasprava, što se u ovom slučaju nikako ne može ostvariti. Nedostatak bilo kakvih dokaza s jedne strane čini ovu debatu nepotrebnom. Bill, svjesno ili nesvjesno, daje važnost suludim hipotezama i time ih predstavlja vrjednijim nego što one zapravo jesu.

Sličan primjer bio je onaj Dr. Petera Duesberga koji tvrdi kako HIV virus ne izaziva AIDS. Unatoč znanstvenom konsenzusu koji je poznat svakome od nas, Duesbergova hipoteza protivi se svim dobro znanim spoznajama unutar medicine. Znači li to da bi trebalo organizirati debate kako bi se pobilo mišljenje pojedinog doktora? Svakako ne, Duesberg je u većini slučajeva jednostavno ignoriran (iako postoje znanstveni radovi koji pobijaju njegovu hipotezu), te za njega većina čitatelja do ovoga trenutka nije niti čula.

Ipak, svi argumenti padaju u vodu kada pogledamo Gallupovo istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama 2012. godine. Prema istraživanju čak 46% građana vjeruje kako je Bog stvorio ljude gotovo identične današnjim u posljednjih 10 000 godina. Ovakvi sramotni rezultati predstavljaju porast za 6% u odnosu na 2010. godinu.

Unatoč nedostatku dokaza i stavovima većinske vjere SAD-a (3/4 stanovnika su kršćani), Amerikanci i dalje nisu uvjereni. Šarlatani kao što su Ken Ham svojom demagogijom na neki način uspijevaju pridobiti nove pobornike. Jedan od načina im je tipično pranje mozga djece s iskrivljenim znanstvenim tvrdnjama.

Pogledavši ovakav pristup i ovakve rezultate možda rasprava i ima smisla. Zaključak donesite sami.

Dodatno čitanje:

Saša Ceci, Sedam krivih dokaza da je Zemlja stara tek nekoliko tisuća godina, Jutarnji list, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...