Položite kolegije vrhunskih sveučilišta potpuno besplatno

Položite kolegije vrhunskih sveučilišta potpuno besplatno

Posljednjih godina svjedoci smo velike ekspanzije online tečajeva. Sveprisutnost Interneta omogućila nam je jednostavniji pristup novim saznanjima, a to su na najbolji način iskoristili brojni fakulteti koji su počeli potpuno besplatno nuditi slušanje i polaganje pojedinih (ili svih) kolegija.

Uspješnim završetkom ovakvih kolegija stječete certifikat određenog sveučilišta koji je garancija da ste uspješno riješili sve zadaće i položili završni ispiti. Kolegiji su iz gotovo svih zamislivih područja, te ne bi trebalo biti problema da nađete nešto za sebe.

Coursera je vjerojatno najpoznatije web-sjedište koje nudi online obrazovanje. Prema posljednjim podacima Coursera je imala 17.000.000 upisanih korisnika koji dolaze iz 190 zemalja. Njihov najpopularniji kolegij upisalo je 240.000 polaznika, a Coursera nudi preko 400 kolegija podijeljenih u 20 kategorija.

Courseru je najlakše zamisliti kao skupinu kolegija s 85 sveučilišta iz 16 zemalja. Kolegiji se mogu slušati na 12 različitih jezika, a za sada nema naznaka da bi se neka od naših sveučilišta mogla priključiti ovom vrhunskom projektu.

EdX je još jedno neprofitabilno web-sjedište kreirano suradnjom Harvarda i MIT-a. Edx nudi interaktivne online tečajeve iz prava, povijesti, znanosti, inženjeringa, poslovanja, društvenih znanosti, računalnih znanosti, zdravstva i umjetne inteligencije. Projekt ostvaruje partnerstva s institucijama iz SAD-a, Kanade, Australije, Nizozemske, Švedske, Švicarske, Belgije, Njemačke, Hong Konga, Indije, Japana, Kine i Koreje.

MIT ima vlastitu mrežu online tečajeva gdje se nude gotovo svi materijali iz svih predmeta koje slušaju studenti ovog prestižnog sveučilišta. Trenutno tamo možete pronaći preko 2000 raspoloživih tečaja. Stanford ima sličnu mrežu kao i MIT. Ove opcije su odlične za one koji preferiraju raditi nešto sporijim tempom, budući da se rokovi ne moraju toliko striktno poštivati kao što je kod npr. Coursere.

Europske institucije također nude vlastiti program. Njemački Iversity nudi tečajeve na engleskom i njemačkom, a prvi njihov tečaj krenuo je u listopadu prošle godine. Future Learn je podružnica britanskog Open Universitya koja još uvijek u fazi razvoja, a već je uspjela ostvariti partnerstva sa sveučilištima širom Velike Britanije, Irske, Australije i Novog Zelanda.

Oni koji žele naučiti jezike Duolingo bi mogao biti idealan izbor. Za one željne programiranja tu je i CodeAcademy.

Druga web-sjedišta, kao što je Open Culture, nisu povezani s institucijama. Na takvim stranicama urednici pronalaze besplatne tečajeve i audio knjige, te ih postavljaju na vlastito web-sjedište. Tečajevi su u audio i video formatu, a možete ih skinuti na računalo ili mp3 player.

Ovo nipošto nije kompletna lista stranica i institucija koje nude online tečajeve. Za više informacija svakako posjetite Mooc List.

UI-01-060514-175.jpg

Izvor/dodatno čitanje:

Anonymous, Take college and university courses online completely free, Iflscience, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...