5 najzanimljivijih događaja iz područja kemije

5 najzanimljivijih događaja iz područja kemije

Kemija se često naziva ‘centralnom znanošću’ budući da jako malo istraživanja, od astronomije do zoologije, može proći bez nje. Popularni časopis Scientific American je napravio listu pet najzanimljivijih ovogodišnjih događaja iz svijeta kemije.

1. Nobelova nagrada za kemiju

Trio stručnjaka osvojio je Nobelovu nagradu u području kemije za svoj izum novih metoda kojima možemo gledati unutar živuće stanice. Jedan od nagrađenih znanstvenika, Eric Betzig, dva tjedna nakon dobitka nagrade je osmislio način kojim možemo snimati stanice u obliku 3D zapisa visoke rezolucije.

2. Kemija i depresija

Dva psihologa, Hal Arkowitz i Scott O. Lilenfeld, propitali su uvriježeno mišljenje kako je depresija uzrokovana zbog kemijske neravnoteže. Depresije je mnogo kompliciranija nego što nas uvjeravaju velike kompanije koje prodaju antidepresive. Štoviše, uzroci depresije ne mogu se suzbiti lijekovima koji su u ponudi danas.

3. Spašavanje umjetnina

Drevne freske i slike od propadanja danas možemo spašavati novim inovativnim metodama. Važna umjetnička dijela, poput onih Mark Rothka koja su oštećena grafitima, obnavljaju se uz pomoć kemičara i inovativnih metoda iz prošle godine.

4. Porijeklo života

Molekule iz svemira možda su zaslužne za nastanak života na planeti Zemlji. Znanstvenici su pronašli prve dokaze složenih razgranatih molekula u području udaljenom 27.000 svjetlosnih godina. Riječ je o vrsti molekula koje su vodile do stvaranja kompleksnih organskih tvari kao što su aminokiseline.

5. Klimatske promjene

Više od 40 znanstvenika je posjetilo područje zapadnog dijela Tihog oceana, u blizini otoka Guam, poznatog kao “Globalni dimnjak“. Na tom području temperatura oceana je najviša, a ujedno dolazi do provjetravanja ogromnih količina toplih plinova od površine pa sve do atmosfere. Znanstvenici vjeruju da ovaj fenomen može oblikovati klimu i kemijski sastav zraka u dovoljnoj mjeri da utječe na živote milijardi ljudi širom svijeta.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...