Žarulja koja svijetli 114 godina

 

Žarulja koja svijetli 114 godina

Stoljetno svijetlo” , gotovo bez prestanka, radi od 1901. godine. Nalazi se u vatrogasnoj stanici u gradu Livermoreu, u sjevernoj Kaliforniji.

Žarulja je zbog svoje dugotrajnosti ušla u Guinnesovu knjigu rekorda, kao i u knjigu Vjerovali ili ne od Robert Ripley-a. Tokom svoga postojanja žarulja je isključena samo jednom, i to tek na tjedan dana. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze kako bi vidjeli ovo čudo koje trajnošću nadmašuje i posljednje dosege moderne tehnologije.

Mnogi ovu žarulju navode kao dokaz postojanja planiranog zastarijevanja u proizvodnji žarulja. Dizajnirao ju je Adolphe Chailet, koji se natjecao s poznatim izumiteljima poput Thomasa Edisona u izradi najkvalitetnije žarulje. Unatoč svojem nevjerojatnom dizajnu, Chailet nikad nije bio uspješan poput Edisona, premda je njegova žarulja preživjela i visoku voltažu.

Tehničar Steve Bunn, koji se brine za žarulju, objašnjava kako je tajna njezinog uspjeha u dobrom starom inženjeringu. ˝Više ih ne rade na ovaj način, a ona je pravi dokaz kako su neke stvari iz prošlosti bile kvalitetnije. Njezin izumitelj Chailet napravio je neobičan eksperiment, u kojemu su sudjelovali i ostali natjecatelji, uključujući Edisona. Sve žarulje podvrgnute su testu povećane voltaže, i sve su eksplodirale osim Chailetove koja je samo jače svjetlila

Mnoge teorije pokušale su objasniti dugovječnost žarulje. Neki vjeruju kako je glavi razlog postojanje savršene brtve koja održava vakuum i sprječava nit od dezintegriranja. Veliki faktor dugovječnosti sigurno je i niska potrošnja u vatima. Naime, žarulja neprekidno radi na tek 4 vata. Uz to, žarulja nije podložna konstantnom paljenju i gašenju, nego godinama neprekidno radi bez ometanja.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=M4zHBFh_5j8″][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Izvori/dodatno čitanje:

Snopes, Watt a Lightbulb!, snopes.com, 2011.

Metro, Najstarija na svijetu, metro-portal.hr, 2010.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...