European Space Expo u Zagrebu od 12. do 21.6.

Europska svemirska izložba (European Space Expo) je interaktivna izložba Europske komisije koja predstavlja najvažnije informacije Europskog svemirskog programa.Ova jedinstvena putujuća izložba posjetit će Zagreb od 12. do 21.6. Na izložbi ćete imati priliku vidjeti, dotaknuti i doživjeti sve što Europa radi u svemiru te kako nam te inicijative već danas poboljšavaju kvalitetu života.

Zahvaljujući ulaganjima Europske unije u vrhunsku satelitsku navigaciju (Galileo i EGNOS) te usluge promatranja Zemlje (Copernicus), životi građana diljem Europe bit će sigurniji, učinkovitiji i ekološki osvješteniji. Očekuje se da će usluge i primjene koje nam nudi svemirski program EU-a stvoriti mogućnosti na globalnom tržištu te podržati otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski rast u budućnosti.

Neki od najzanimljivijih izložaka na izložbi European Space Expo obuhvaćaju OmniGlobe, interaktivnu 3D prezentaciju Zemljine atmosfere i impresivne modele satelita Galileo.

Uz pomoć bogatih interaktivnih audiovizualnih sadržaja lako je uvjeriti se u različite korisne primjene satelitske tehnologije.

Istraživanje svemira pridonosi ostvarenju važnih ciljeva u područjima kao što su prijevoz, poljoprivreda, ribarstvo, upravljanje kriznim situacijama, humanitarna pomoć i još mnogo toga. Usluge koje se temelje na istraživanju svemira omogućuju učinkovito funkcioniranje suvremenog društva. Na primjer, sateliti prenose vijesti uživo, podržavaju moderne navigacijske sustave i omogućuju prognoziranje vremena.

Vrijednost tržišta za razne oblike praktične primjene globalne satelitske navigacije dosegnut će 240 milijardi eura do kraja desetljeća, a oko sedam posto bruto domaćeg proizvoda – što u Europi iznosi 800 milijardi eura – oslanjat će se na usluge satelitske navigacije. Istraživanja pokazuju da bi Galileo europskom gospodarstvu mogao donijeti i do 90 milijardi eura u prvih 20 godina.

Nadalje, europska svemirska proizvodna industrija trenutno vrijedi 5,4 milijarde eura godišnje, a u njoj radi više od 31 000 visokokvalificiranih zaposlenika.

European Space Expo dozi u hrvatsku metropolu (12.6.-21.6.) i biti će otvorena radnim danom od 10 – 21 i vikendom od 10 – 22 sata.

Posjete za škole organiziraju se tijekom tjedna, a prijaviti se možete ovdje.

Potvrdite svoj dolazak putem Facebooka.

[su_document url=”http://www.znanostblog.com/wp-content/uploads/2015/06/ese-zagreb-hr_2.pdf”]

svemirska izložba

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...