Insekti: Preživljavanje poplave

poplava insekti

Ova fotografija djelo je britanskog Odjela za međunarodni razvoj (DFID), a nastala je nakon neočekivano burne sezone monsuna  u Pakistanu. Fotografija otkriva utjecaj poplave na okoliš i pokušaj spašavanja insekata od vremenskih nepogoda.

Srpanj 2010. ostati će zapamćen kao crni mjesec za stanovnike južnog dijela Pakistana. U razdoblju jednog tjedna pala je enormna količina oborina koja je ostavila područje veličine Ujedinjenog Kraljevstva pod vodom. Životinje, uključujući insekte, morale su potražiti nova staništa koja su se nerijetko nalazila na krošnjama drveća.

Četiri mjeseca kasnije počelo se događati nešto nevjerojatno. Došlo je do kreiranja paučina oko lokalnog drveća. Milijuni pauka, kao i ostalih buba, počeli su formirati svoje mreže na neuobičajenim mjestima.

insekti poplava

Zanimljivo, ova pojava utjecala je na smanjenje koncentracije komaraca kojima pogoduju poplavljena područja i mirne vode. Komarci, koji bi se izlegli, postali bi lak plijen u mrežama predatora.

Pauci i ostale bube tako su neposredno pomogli stvaranju bolje zdravstvene slike lokalnog stanovništva budući da je njihovim prisustvom značajno smanjen očekivani broj zaraza malarijom.

životinje poplava

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...