Poslušajte zvuk sudara dviju crnih rupa

Stotinu godina potrage bilo je potrebno kako bi međunarodni tim znanstvenika potvrdio Einsteinovo predviđanje u vezi postojanja gravitacijskih valova.

Signal je uhvaćen 14.9. prošle godine u Laserskom Inteferometarskom Opservatoriju za Gravitacijske Valove (LINGO), a povijesna objava medijima uslijedila ja nakon detaljne provjere svih podataka.

„Možemo čuti gravitacijske valove. Možemo čuti svemir,“ izjavila je Gaby Gonzales, znanstvenica koja je radila na ovom projektu vrijednom Nobelove nagrade. „Najljepše je to što od sada više ne moramo samo gledati svemir, mi ga možemo i čuti.“

 

Na priloženoj snimci možemo čuti sudar dviju crnih rupa koje otpuštaju 50 puta više energije od svih zvijezda u vidljivom svemiru.

Signali prikupljeni u Laserskom Inteferometarskom Opservatoriju za Gravitacijske Valove pretvoreni su u zvučne valove te u prvom dijelu audio zapisa čujemo valne frekvencije identične onima gravitacijskih valova. U drugom dijelu isti zvuk je snimljen na višoj frekvenciji kako bi bio razumljiviji ljudskom uhu.

Izvor/dodatno čitanje:

Fiona Macdonald, This is what gravitational waves sound like, ScienceAlert, 2016.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...