Pet najboljih mimikrija u prirodi

Mimikriju ćemo slobodno definirati kao evolucijska sposobnost prilagodbe izgleda biljaka i životinja radi preživljavanja. Najčešće se radi o zaštiti jedinke od predatora, no postoje i dobro poznate situacije poput one u kojoj kukavica podvaljuje svoja jaja drugim pticama. Druge ptice zbog obojenosti i izgleda jaja niti ne primijete ‘uljeza’ , te tako othranjuju ptiće druge vrste. Sama mimikrija nije ograničena samo na promjenu izgleda, već ona podrazumijeva i oponašanje osobina drugih životinja. ‘Kamuflirana’ životinja tako će često oponašati glasanje i miris druge životinje radi vlastite zaštite. Naravno, mimikriju će životinje i biljke nerijetko iskoristiti i u agresivne svrhe kao način da zavaraju plijen.

Izbor ponajboljih mimikrija je uistinu težak, jer smo svjedoci stotinama odlično izvedenih prirodnih mimikrija, no u nastavku pročitajte (i prvenstveno pogledajte) nekoliko najzanimljivijih primjera prema našem izboru.

5. Insekti – najrasprostranjeniji primjeri mimikrije. Poneki insekti rade toliko dobru mimikriju da ih se ne može prepoznati. Insekti se najčešće kamufliraju u grančice, listove, drvo i koru drveta. Mnogi jednostavno prilagode boju svojim staništima

4. Leptir– leptiri često pokazuju izvrsnu mimikriju prema biljnom i životinjskom svijetu. Na slici je prikazan leptir koji je svoj izgled potpuno prilagodio izgledu suhog lista. Drugi leptiri mogu imitirati životinjski svijet. Vrsta Attacus atlas, koju nalazimo u tropskim i suptropskim područjima jugoistočne Azije, svojim krilima imitira izgled zmije i tako tjera od sebe potencijalnoga predatora. Primjer krila Attacus atlasa pogledajte ovdje.

3. Sova – sova je dokaz kako i veće ptice mogu efikasno koristiti mimikriju. Kako bi se zaštitila od prirodnih neprijatelja, sova se stapa s okolinom. Najčešće je to imitiranje drveća koja se nalaze u okolini.

2. Sipa – iako engleski naziv ‘cuttlefish’ sugerira kako je riječ o ribi, tehnički govoreći, sipe su glavonošci. Najbolji su primjer što može nastati kada se spoje kamuflaža i inteligencija. U roku od sekunde, sipe su u stanju u potpunosti promijeniti svoj izgled (uključujući boju i oblik).

Jedna od najzanimljivijih vrsta sipa je Sepia latimanus, vrsta koja nastanjuje područja od jugoistočne Azije do Australije. Ova sipa paralizirajućom promjenom boja lako zbunjuje plijen koji ostaje bespomoćno hipnotiziran. Kako se kreće kroz različite vrste okoline, sipa se izgledom lako prilagodi svakoj novoj okolini. Ovo je jedna od onih životinja čiju jedinstvenost jednostavno ne možete doživjeti preko jedne slike, stoga pogledajte ovu nevjerojatnu životinju u kratkom video isječku. Za one koji žele znati više, tu je i dokumentarni film .

1. Indonezijska mimikrijska hobotnica ili Thaumoctopus mimicus ide korak dalje i od sipe. Ova vrsta hobotnice sposobna je oponašati druge životinje, kao i promijeniti svoje ponašanje u svrhu bolje mimikrije. U slučaju opasnosti, Indonezijska mimikrijska hobotnica može oponašati široki raspon životinja, od morske zmije pa sve do meduze. Možda najimpresivnija karakteristika ove iznimne životinje je njeno vješto prepoznavanje predatora i imitiranje životinje koji su prirodni neprijatelj ili potencijalno nezanimljivi predatoru.

Indonezijsku hobotnicu u akciji možete pogledati u ovom video isječku.

 

Dodatno čitanje/gledanje:

Education portal – Predator/Prey Interactions, Camouflage, Mimicry & Warning Coloration

Tim Coleman – 25 Incredible Camouflaged Animals

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...