Najbolje astronomske fotografije: Maglica Helix

hs-2004-32-b-large_web

Planetarna maglica Helix jedna je on najljepših zabilježenih maglica. Još od početka stoljeća ova maglica plijeni pozornost svojim raskošnim bojama i elegantnom pojavom. Pogledajte najljepše fotografije maglice Helix.

hs-2003-11-g-large_web

Zračenje s obližnjih zvijezda tvori uskovitlani val plina i prašine – odsječak Labudove maglice širok otprilike tri svjetlosne godine. Hubbleov snimak nam je olakšao nastojanja da protumačimo rađanje zvijezda u tako složenim regijama i također omogućio jasnije viđenje njihova razvoja.

IDL TIFF file

U posljednjem hropcu, umiruća zvijezda, koja je postala maglica Helix, izbacila je svoje vanjske slojeve u svemir. Preostala jezgra-bijeli patuljak-ispušta raspršeni plin, čime nastaje flourescentan odsjaj prirodnih boja, pojačanih pri obradi slike. Prikaz tvori mozaik slika s Hubblea, u kombinaciji s panoramskim pogledom s opservatorija Cerro Tololo u Čileu.

hs-2004-32-c-large_web
Ova ilustracija prikazuje kako bi maglica Helix izgledala ukoliko ju gledamo sa strane. Ilustracija je napravljena iz trodimenzionalnog modela maglice Helix. Tim astronoma konstruirao je model koji je baziran na mnoštvu snimaka napravljenih s zemaljskih i svemirskih observatorija

hs-2004-32-b-large_web

IDL TIFF file

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...