Najčudniji fenomeni u prirodi

Najčudniji fenomeni u prirodi

Donosimo vam posljednja objašnjenja vezane uz neke od najčudnijih fenomena u prirodi.

Misteriozni krugovi

Travnjaci Namibije izgledaju kao da su oboljeli od vodenih kozica. Tisuće kilometara veličanstvenog krajolika prepuno je misterioznih krugova koji su prilično ravnomjerno raspoređeni.

Lokalno stanovništvo vjeruje kako je riječ o otiscima Bogova. Ipak, znanost pokušava pronaći nešto racionalnije odgovore, iako za sada nemamo konačnog odgovora. Neki znanstvenici vjeruju kako su pješčani termiti zaslužni za krugove. Oni izgrizaju korijenje biljaka i tako ostavljaju rupe u kojima se nakuplja vlaga.

Alternativno objašnjenje sugerira nam kako je nevjerojatni uzorak zapravo najučinkovitiji način širenja trave. Na taj način, ona si osigurava dostatnu opskrbu vodom u sušnom području.

fairy-circles-1[6]

Ledeni diskovi

Poput starih vinil ploča kojima su DJ-i oduševljavali publiku, led formira sličnu strukturu na površinama rijeka. Ovakve strukture uočene su u Sjevernoj Americi, Skandinaviji i Velikoj Britaniji.

Njihov promjer je često veći od 10 metara i vjeruje se kako nastaju kada područje visokog tlaka dođe u doticaj s hladnom klimom u blizini rijeke. Visoki tlak utječe na smrzavanje vode, ali to ne čini najednom, nego formira male komadiće koje svoj konačni oblik dobiju u rijeci. Ako se ti komadići nađu u kovitlajućem dijelu rijeke – vrtlogu – oni mogu poprimiti oblik ledenih diskova.

Iako je ovo tek jedno od objašnjenja, najviše znanstvenika se slaže s njim. Zbog svoje rijetke pojave u prirodi, teško je proučavati ovakve pojave. Umjesto toga, znanstvenici se često moraju oslanjati na video zapise i svjedočenja osoba koje su vidjele pojavu.

9-1-2015- 13-10-56

Klizaće kamenje

Pustinjski dio nacionalnog parka Dolina smrti (eng. Death Valley) u Kaliforniji izazivao je zanimanje znanstvenika od početka 20. stoljeća. Čini se kako se kamenje kreće samo od sebe, pri tomu kreirajući duge tragove u pijesku. Poneko kamenje ima i krivudave putanje koje se protežu gotovo u nedogled.

Područje je prvi put mapirano 40-ih godina prošlog stoljeća da bi se njime znanstvenici ozbiljnije počeli baviti tek od 70-ih godina. Čini se kako su konačni odgovor dali video zapisi iz pustinje. Snimke pokazuju kako je za kretanje kamenja zaslužno sporo topljenje leda koje ‘gura’ kamenje u određenom smjeru. Pogledajte video zapis o ovom fenomenu.

[su_youtube url=”http://youtu.be/uyHcs7B27Zk”][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Racetrack_Playa_(Pirate_Scott)

Podvodni krugovi

Dok su krugovi u žitu uglavnom djela ljudske ruke, podvodni krugovi mnogo su prirodnija pojava.

Još 1995. japanski ronioci uočili su prekrasne kružne uzorke načinjene na pješčanom dnu oceana. Tko je zaslužan za stvaranje ovakvog umjetničkog dijela? Do tada neotkrivena vrsta ribe napuhače (Tetraodontidae). Mužjaci koriste svoje peraje kako bi napravili malene vodene struje koje pomiču dijelove morskog tla.

Dr. Alex Jordan, biolog sa Sveučilišta Texas u Austinu, vjeruje kako na taj način mužjaci privlače ženke, no za sada ostaje nejasno kakvi oblici ponajviše privlače ženke. Pogledajte kako izgleda izgradnja u video zapisu.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=uuqYusAFQhE&feature=youtu.be”][su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=vpLFr26eytE”]http://youtu.be/7FC4qRD1vn8?list=UU5jRtUGZMmKD5-1J0emBnTA [/su_youtube]

Yoji-Ookata-Deep-Sea-Mystery-Circle-1

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...