Ovako bi izgledao Wi-fi da ga možemo vidjeti

Ovako bi izgledao Wi-fi da ga možemo vidjeti

Wi-fi je svuda oko nas, on je tih i nevidljiv posrednik koji nam omogućuje pristup svijetu informacija. Ipak, malo nas zapravo zna što je wi-fi, a još manje ima predodžbu o njegovom izgledu.

Umjetnik Nickolay Lamm, bloger za MyDeals.com, odlučio je pobliže istražiti ovu temu. Kreirajući vizualni izgled wi-fi signala dao nam je do sada neviđen uvid u veličinu, oblik i boje signala.

Mislim da ćemo više cijeniti današnju tehnologiju ukoliko možemo vidjeti njen vizualni izgled,“ izjavio je Lamm. „Mnogi od nas koriste tehnologiju bez da cijene kompleksnost koja se krije u pozadini.“

Kako bi procijenio izgled Wi-fi-a, Lamm je radio s astrobiologom i bivšim zaposlenikom NASA-e – M. Browning Vogelom. On je Lammu objasnio način funkcioniranja bežične tehnologije te pomogao prilikom kreiranja vizualnog izgleda.

Svoje vizualizacije Lamm je smjestio na područje Wahington DC-a. Koristeći podatke sa stranice DC.gov Lamm je imao približan uvid u rasprostranjenost signala na tom području.

Osim ovoga projekat, ovaj dvadeset četverogodišnji umjetnik napravio je još niz zanimljivih projekata koje možete pogledati na njegovoj službenoj web-stranici. Tako možete saznati kako bi Barbie izgledala kao prosječna žena, kako bi izgledali mobilni signali, što mačke vide itd.

7a4ae55fe94f9ed0b748c0a1cc5fb60f_vice_630x420

ŠTO JE UOPĆE WI-FI?

Wi-fi je energetsko polje koje se prenosi putem valova. Valovi imaju određenu visinu, međusobnu udaljenost i brzinu. Udaljenost između Wi-fi valova kraća je od udaljenosti kod radio valova, ali duža od udaljenosti kod mikrovalova. Ova specifična udaljenost među valovima daje Wi-fi valovima jedinstvenu mogućnost prijenosa koja ne može biti ometana od strane drugih signala.

Udaljenost vrhova Wi-fi signala kreće se od 7-13 cm. Same vrhove vala računalo prevodi kao ‘1’ dok dolovi vala predstavljanju ‘0’. Skupine nula i jedinica računalo može prevesti kao slovo, brojku i kod koji sačinjava web stranicu, e-mail ili neki drugi sadržaj na Internetu.

Uobičajeni Wi-fi valovi smanjuju amplitude kako putuju dalje od izvora signala, što je razlog zašto su valovi veći s desne, a manji s lijeve  strane (naravno, ukoliko pretpostavimo da je izvor blizu desne strane). Boje prikazane na slikama prikazuju pod-kanale signala.

Ostale fotografije Nickolay Lamma:

5c37d443cae74f46344f6cc1781b57d9

c476ab8ca7be6ae31670205374dc8309

4e3e2ad78afd6c6e2fc4d812cd16f402

Izvori/dodatno čitanje:

Nickolay Lamm, What If You Could See WiFi?, Nickolaylamm.com, 2013.

Meghan Neal, Here’s What Wi-Fi Would Look Like If We Could See It, Motherboard.com, 2013.

Hrvoje Krpan

Neznanje je pogonsko gorivo znanosti

You may also like...